Hlavní obsah

Topolánek s Paroubkem se v TV duelu na ničem neshodli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) se po mnoha měsících v neděli opět utkal v televizním duelu se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem. Téměř hodinové diskusi na TV Prima dominovala témata jako reforma veřejných financí, nemocenská, radarová základna USA na našem území či zahraniční politika.

Článek

Celkem poklidná debata byla jen občas narušena vzájemným napadáním a skákáním do řeči. V závěrečném slově Paroubek zdůraznil, že vláda Mirka Topolánka vznikla na základě zrady a polické korupce. Topolánek zase řekl, že je rád, že se podařilo vládu sestavit. Vládu označil za odpovědnou, která dělá i nepopulární kroky.

Diváci měli možnost hlasovat o tom, jestli je Topolánek lepší premiér než byl Paroubek. Těsně vyhrál Topolánek s 52 procenty hlasů. Na konci pořadu si oba politici podali ruku.

Oba aktéři se ostře neshodli hned na prvním tématu, kterým byla reforma veřejných financí. Paroubek ji označil za pseudoreformu, která bude znamenat jen zdražování a pokles reálných mezd. Topolánek zase namítl, že na reformě vydělají všichni.

Jak rozhodnout o radaru USA

Topolánek s Paroubkem se neshodli ani na radarové základně USA v Česku. Zatímco Paroubek uvedl, že ČSSD trvá na referendu, Topolánek připustil kromě referenda také to, že by mohl o základně rozhodnout parlament. Dodal ale, že ústava referendum ve věcech bezpečnosti nepředpokládá. Oba se shodli jen na tom, že to bude rozhodnutí České republiky.

"Bude o tom rozhodovat Česká republika, a to buď v parlamentu, a nebo lidé v referendu, a ne někdo ani v Bruselu, ani v Moskvě," prohlásil premiér. "O tomto rozhodnou čeští občané," zdůraznil Paroubek a dodal, že se o umístění radaru "nebude rozhodovat ani ve Washingtonu, ani v Moskvě".

Schválení smluv o umístění základny učiní podle Topolánka z České republiky zemi, která se spolupodílí na obraně a bezpečnosti nejenom své, ale i svých spojenců a přátel. Paroubek si naopak není jist, zda Česko, Evropská unie a spojenci ČR v NATO potřebují protiraketovou obranu a bude prý čekat na další argumenty. Pokud by se ale základna stala součástí kolektivní obrany NATO, je ČSSD připravena svůj postoj k ní přehodnotit. Na uspořádání referenda ale rozhodně trvá.

Mirek Topolánek v pořadu Nedělní partie TV Prima. Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Paroubek připomněl, že s umístěním základny v Česku nesouhlasí podle výzkumů veřejného mínění téměř 70 procent občanů. Kromě toho mají k základně rezervované stanovisko sousedé České republiky, uvedl. Topolánek výsledek výzkumu veřejného mínění zpochybnil s tím, že je ovlivněn způsobem kladení otázky.

Topolánek zdůraznil, že jeho kabinet navázal na bezpečnostní strategii ČR, kterou schválily vlády ČSSD, a na jejich jednání s Američany. "Já garantuji, že pokud to jednání nedopadne, žádnou smlouvu neuzavřeme," zdůraznil. Paroubek odmítl, že by sociální demokracie, její orgán nebo některý z jejich představitelů rozhodl o umístění radaru v ČR. ČSSD pouze souhlasí s jednáním, uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám