Hlavní obsah

Češi by za souseda nejvíce chtěli Slováka

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by si Češi mohli vybrat, vedle koho bydlet, rozhodli by se pro Slováky, dále pak pro Angličany, Francouze nebo Američané. Naopak by si za sousedy nevybrali Araby, Čečence, Afghánce a Romy. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění agentury STEM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Ke Slovákům vyjadřuje bezproblémový vztah 93 procent respondentů, stejně tomu bylo i u minulých průzkumů. Na druhém místě jsou Angličané (79 procent), Francouzi (75 procent) a Američané (73 procent).

Na druhém konci žebříčku skončili Arabové (vedle nich by chtělo bydlet jen 23 procent lidí), Čečenci (17 procent), Afghánci (17 procent) a Romové (10 procent). Mít za sousedy Romy by pokládalo za nepřijatelné 40 procent občanů, u předposledních Afghánců je to už jen 22 procent.

"V obecné rovině lze konstatovat, že česká veřejnost dobře přijímá příslušníky západních národů a podobných kultur, kteří nepředstavují pro občany ČR žádnou viditelnou hrozbu. Naopak méně otevření jsou vůči východním národům, případně lidem pocházejícím z odlišného civilizačního okruhu," uvádí STEM ve zprávě.

Ve srovnání z průzkumy z minulých let se procenta náklonnosti k jednotlivým národnostem téměř nezměnily.

Češi jsou přesvědčení, že nejsou vůči cizincům zaujatí

Zhruba polovina lidí (53 procent) si myslí, že česká veřejnost přistupuje k cizím státním příslušníkům s pobytem v ČR "bez předsudků a zaujatosti."

Jsou Češi k cizincům s pobytem v ČR bez předsudků a nezaujatí? (v %)
určitě souhlasím10
spíše souhlasím43
spíše nesouhlasím39
určitě nesouhlasím8
zdroj: STEM

Názory na tuto otázku jsou univerzální, ve stejné míře je zastávají muži i ženy, lidé různého věku, vzdělání i majetkového zajištění, a také příznivci různých politických stran.

Anketa

Jsou podle vás Češi ve vztahu k cizím občanům tolerantní a nezaujatí?
určitě ano
11,2 %
rozhodně ne
28,7 %
tak průměrně
60,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2813 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám