Hlavní obsah

Česku hrozí kvůli suchu požáry, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kvůli suchému počasí minulých dní panuje v České republice zvýšené nebezpečí vzniku požárů. Podle výstražné informace Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude riziko panovat minimálně do úterka. Ohrožena je zejména Praha, dále Středočeský, Ústecký a Jihomoravský kraj.

Článek

Pravděpodobnost vzniku požáru zvyšuje nedostatek srážek a relativně vysoké denní teploty z minulých dní, které od neděle začaly opět znatelně stoupat. Kvůli tomu poklesla půdní vlhkost hluboko pod normál. Podle ČHMÚ dosahuje pouze 10 až 50 procent využitelné vodní kapacity půdy.

V současnosti je počasí na území ČR pod vlivem tlakové výše, na jejíž zadní straně se obnoví nad střední Evropou velmi teplé jihozápadní proudění. V úterý ale přijde slabá studená fronta, která by měla přinést srážky. Podle meteorologů to ale nebezpečí vzniku požárů sníží jen na přechodnou dobu. Podle dlouhodobé předpovědi bude totiž období následujících 30 dnů teplé a srážkově podprůměrné. [celá zpráva]

"Je nutno chovat se tak, aby nemohlo dojít ke vzniku požáru. Kdekoli v přírodě, v lesích, na loukách, v parcích i jinde, nerozdělávat oheň, nekouřit a vyhnout se používání zapalovačů, přenosných vařičů či jiných zdrojů otevřeného ohně," stojí ve výstraze ČHMÚ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám