Hlavní obsah

ČSSD se obrátí v úterý na soud kvůli chomutovským volbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokraté v úterý podají k soudu návrh na neplatnost hlasování v doplňovacích volbách do Senátu na Chomutovsku. Jen tak mohou docílit případné přepočítání hlasů kvůli jejich těsnému výsledku.

Článek

Výsledky byly velmi těsné, kandidát ČSSD Jan Mareš skončil o pouhých devatenáct hlasů za komunistou Václavem Homolkou, přičemž 70 hlasů bylo neplatných.

"Nebudeme volby zpochybňovat, jenom podáme žádost o přepočítání hlasů. Důvodem je, že náš kandidát za Homolkou z KSČM zaostal o pouhých devatenáct hlasů a nějakých sto hlasů uznala okrsková komise jako neplatné," sdělila Novinkám mluvčí ČSSD Květa Kočová.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí řekl, že záleží na rozhodnutí volební komise, zda hlasovací lístky přepočítá. Nepovažuje to za nic složitého, protože jich je necelých 11 000.

Přepočítávání by podle jeho odhadu netrvalo déle než jeden nanejvýš dva dny, takže by to neovlivnilo druhé kolo voleb, které se má konat o nadcházejícím víkendu.

Rozdíl o sedmnáct setin procenta hlasů

Mareš dostal 23,11 procenta hlasů, druhý Václav Homolka z KSČM 23,28 % a vítězný Jan Řehák z ODS 25,41 %.[celá zpráva]

Šance do druhého kola jsou vyrovnané, i když větší naději získat senátorské křeslo má komunista Homolka. V druhém kole právě jeho podpoří spíš voliči sociální demokracie.

Návrh na neplatnost hlasování voleb může k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně podat každý občan zapsaný do voličského seznamu ve volebním okrsku, kde se senátní volby konaly.

Stejnou možnost má i politická strana, hnutí, koalice nebo nezávislý kandidát, jejichž přihláška ve volebním obvodu byla pro volby do Senátu zaregistrována.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám