Hlavní obsah

V Jeseníkách se stále lyžuje, Ovčárna má metr sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Navzdory jarnímu počasí si na horách přijdou milovníci sněhových radovánek na své. Například v nejvyšších partiích Jeseníků leží stále přes metr sněhu a dokonce tam platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Ideální podmínky pro lyžování vládnou na Ovčárně.

Článek

"Na horách je nyní polojasno, teploty se pohybují do tří stupňů nad nulou. Nejvyšší sněhová pokrývka je na Ovčárně, kde mají 110 centimetrů sněhu a plný provoz vleků," řekl ve čtvrtek dispečer Horské služby v Jeseníkách Pavel Řeha.

Zalyžovat si mohou návštěvníci ještě i v některých dalších střediscích. "Na Červenohorském sedle je jeden vlek v provozu a na Ramzové je v provozu lanová dráha na Šerák. Jeden vlek v provozu máme hlášen i v Petříkově. Ostatní střediska jsou již zavřená," doplnil dispečer.

Užijí si i běžkaři

Podle záchranářů mohou stále vyrazit do hor i lidé s běžkami. Ideální je přitom trasa z Ovčárny přes Švýcárnu na Červenohorské sedlo. V nižších polohách již sněhová pokrývka není.

Podle pracovníků jesenické horské služby se přes týden v horách pohybuje minimum návštěvníků. Spokojeni jsou naopak se zájmem lidí i nadále na Ovčárně. "Lyžuje se pořád kvalitně, jsme v plném provozu," uvedl zástupce areálu Josef Figura. Pokud bude dostatek sněhu, bude se moci v oblasti Pradědu lyžovat až do konce dubna.

K poslednímu lyžování láká lyžaře do Petříkova i provozovatel jednoho z tamních areálů František Kaštyl. "Leží tady 30 centimetrů sněhu, lidé si mohou ještě slušně zalyžovat. Tento víkend pojedeme naposledy," řekl Kaštyl.

V Jeseníkách i nadále platí mírné riziko pádu lavin. Druhý lavinový stupeň je vyhlášen pro oblast Velkého a Malého Kotle a Červené hory. Na Kralickém Sněžníku platí první lavinový stupeň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám