Hlavní obsah

Vedení KDU-ČSL: ať se Čunek rozhodne sám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Už poněkolikáté se špičky KDU-ČSL postavily za svého předsedu Jiřího Čunka. Po úterním ranním zasedání předsednictva strany jeho účastníci uvedli, že se Čunkově kauze věnovali jen pár minut. Další setrvání ve vládě nechali na jeho rozhodnutí a na výsledku večerního jednání s předsedy ODS a Strany zelených.

Článek

Čunek po zasedání lidoveckého předsednictva odmítl komentovat návrh premiéra Topolánka, že pokud kvůli podezření z korupce odstoupí a prokáže se, že je nevinen, zaručí mu návrat do funkce místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj.

Na večerním jednání s předsedy ostatních koaličních stran je prý připraven vyslechnout názory svých kolegů a říct jim svůj vlastní. "Nevidím ten večer tak dramaticky, jak by se mohlo zdát," řekl předseda KDU-ČSL.

Čunek: Výsledky schůzky se dozvíte ve středu po vládě

Večerní schůzka předsedů koaličních stran, kteří měli řešit další postup v kauze vicepremiéra Jiřího Čunka, se zřejmě neuskuteční v Kramářově vile, jak zněly původní plány. Místo schůzky předsedové stran tajili, protože ho ale zveřejnila média, přesunuli se jinam.

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek řekl, že chce, aby schůzka byla tajná. "Nejlépe uděláte, když přijdete zítra odpoledne na tiskovou konferenci po schůzi vlády. Tam se vše dozvíte," uvedl.

Krátce před 21:00 přijel vicepremiér Čunek k budově ministerstva pro místní rozvoj v Dušní ulici v Praze 1. Novinářům řekl, že bude ještě pracovat, a poté se možná schůzka uskuteční. "Dám vám lidskou radu, nečekejte," uvedl.

V Dušní ulici má byt také místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS), přítelkyně premiéra Mirka Topolánka. Předseda vlády začátkem ledna oznámil, že s političkou přechodně bydlí.

Místopředsedkyně KDU-ČSL a ministryně obrany Vlasta Parkanová připomenula dřívější usnesení celostátní konference a celostátního výboru, která vyjadřují předsedovi podporu. [celá zpráva] "Ta usnesení hovoří o tom, že mu důvěřujeme, že se rozhodne správně. Jakou formu a jakou podobu toto rozhodnutí bude mít, to musíme nechat na něm," řekla Parkanová.

Pokud Čunek podle Parkanové vnímá rezignaci jako přiznání viny, nemůže ho mateřská strana tlačit k ochodu. "Počkejte na večer, tam se zeptejte předsedů koaličních stran, tam dostanete odpověď, na kterou čekáte. Ale tady ji dostat nemůžete," doporučila čekajícím novinářům.

Čunek řekl, že předsednictvo dnes jen vyslechlo jeho krátkou informaci. "Tuto věc jsme dnes vůbec neřešili," dodal.

Na dotaz, zda ve středu ještě bude členem Topolánkovy vlády, vicepremiér poznamenal: "Cítím se po zdravotní stránce dobře, takže v tom případě zcela jistě". Kroky, které chystají jeho advokáti a které mají přinést nové důkazy o Čunkově nevině, komentovat nechtěl. Už dříve dal najevo, že se nechce vyjadřovat k obsahu svého trestního stíhání.

Reklama

Související témata:

Související články

Bursík dává Čunkovi šanci až do úterý

Přestože šéf zelených a vicepremiér Martin Bursík již v úterý v rádiu Frekvence 1 řekl, že chce předsedovi lidovců Jiřímu Čunkovi do pátku osobně říci,...

Výběr článků

Načítám