Hlavní obsah

Sněmovna přiznala pacientům právo prohlížet zdravotní karty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci schválili novelu zákona o péči o zdraví lidu, podle které by pacienti získali právo nahlížet do své zdravotní dokumentace a pořizovat si z ní kopie. Toto právo by nemocný mohl přenést i na své nejbližší. Novelu nyní posoudí Senát a prezident.

Článek

Novelu schválilo 97 ze 190 přítomných poslanců. Pro byli koaliční poslanci a bývalí členové ČSSD Michal Pohanka a Miloš Melčák. ČSSD a KSČM předlohu nepodpořili.

Místopředseda klubu ČSSD David Rath řekl, že socialisté mají výhrady k některým schváleným pozměňovacím návrhům. Podstatu novely ale podle Ratha sociální demokracie podporuje.

"Tak důležité zákony by Sněmovna měla schvalovat napříč politickým spektrem," komentoval postoj opozice místopředseda zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS).

ČLK je kritická, ministerstvo zdravotnictví je spokojeno

Podle České lékařské komory (ČLK) je ale možné, že pacienta údaje z jeho zdravotní dokumentace "bez znalosti souvislostí" zmatou.

"Místo toho, aby byl informován, bude spíše dezorientován," uvedlo v minulosti představenstvo ČLK. Lepší by podle něj bylo, kdyby lékař udělal pacientovi z karty výpis. Navržená novela prý také zvýší administrativní zátěž lékařů.

Ministerstvo zdravotnictví ale považuje prosazení novely za velký úspěch. "Jedná se o zásadní průlom ve prospěch pacientů, který se dosud nepodařil žádnému jinému ministru zdravotnictví," sdělil mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt. Dodal, že je smutné, že zákon nepodpořila sociální demokracie. "Tato strana svým postojem vyjádřila pohrdání vůči právu občanů této země na úplné informace o tom nejcennějším co člověk má, totiž o vlastním zdraví," stojí v prohlášení ministerstva zdravotnictví.

Lékaři nyní sice musí pacienta o jeho stavu informovat, ale nemusí mu poskytnout jeho zdravotní dokumentaci, aby si mohl udělat kopii či přepis.

Pacient by mohl rozhodnout, kdo má o jeho stavu vědět

Nemocný by podle schválené novely mohl z okruhu svých příbuzných určit další lidi, které mají zdravotníci informovat o jeho zdravotním stavu a kteří budou mít rovněž přístup k jeho kartě.

Zároveň by si ale pacient mohl rozhodnout, aby jeho dokumentace nebyla neposkytnuta nikomu nebo si určit okruh lidí, u nichž si to nepřeje.

Novela nicméně předpokládá, že pokud pacient neřekl, že to zakazuje, mají po jeho smrti přístup k dokumentaci blízcí lidé. Měli by mít nárok také na informace o příčinách úmrtí a výsledku pitvy.

Pokud nemocný stanoví, že nechce, aby jeho blízcí měli po jeho smrti nárok na jeho dokumentaci, budou mít podle novely přístup jen k údajům, které mohou mít vliv na jejich vlastní zdraví - jde například o informace o dědičných chorobách.

Lékař by mohl omezit informace rodičům, kteří týrají své děti

Novela stanovuje i některé výjimky z práva na informace ze zdravotní karty. Částečné omezení se týká psychologických metod, protože psychologické testy jsou chráněny autorským právem.

Majetkem terapeuta by zřejmě také zůstaly záznamy psychoterapeutických sezení, do nichž terapeuti často zahrnují i vlastní postoje a emoční reakce. Pacient by v tomto případě mohl nahlížet do záznamů, které se týkají příznaků a diagnózy, popisují terapeutický přístup a interpretují výsledky testů.

Předloha rovněž počítá s tím, že lékař by mohl částečně omezit přístup k informacím ze zdravotní karty dítěte těm rodičům, kteří jsou podezřelí ze zneužívání nebo týrání svého potomka.

Novela stanovuje, že zdravotníci mají žádosti pacienta o kopii, výpis či opis dokumentace vyhovět do 30 dnů. Mohou za to chtít úhradu, která ale nepřesáhne náklady na pořízení kopie.

Hlinkova manželka nemohla k dokumentaci zesnulého manžela

Možnost poskytnutí dokumentace zesnulého pacienta jeho příbuzným se dostal do středu pozornosti například v roce 2004, kdy po dopravní nehodě zemřel hokejový trenér Ivan Hlinka.

Jeho žena Liběna se nemohla k manželově zdravotní dokumentaci dostat, protože se nemocnice obávala, že by tím porušila zákon. Nakonec si dokumentaci vyžádal hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel a ženě zesnulého jí předal. Proti tomu protestovala ČLK. [celá zpráva]

Sněmovna se novelou zákona o péči o zdraví lidu nezabývala poprvé. Naposledy to bylo na konci roku 2005, nakonec ale změna v zákoně neprošla. Zákonodárci k ní přidali řadu nesouvisejících a konfliktních bodů, což vedlo k tomu, že ji nakonec prezident Václav Klaus vetoval. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Pacienti se dočkají více informací

Pozici pacientů vůči lékařům by měla posílit připravovaná novela zákona o péči o zdraví lidu, kterou Sněmovna ve čtvrtek postoupila k projednání ve výborech....

Výběr článků

Načítám