Hlavní obsah

Bursík navrhne dočasný odchod Čunka z vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vicepremiér Martin Bursík (SZ) navrhne, aby šéf KDU-ČSL Jiří Čunek kvůli obvinění z korupce dočasně odešel z vlády. Bursík to navrhne na schůzce s premiérem Mirkem Topolánkem a Čunkem, která by měla být ještě tento týden. Řekl to Frekvenci 1.

Článek

"Musíme i hovořit i o tom, jaké je další řešení. Jestli je to možné zařídit tak, že by se obhájil a zároveň by pro něj bylo rezervováno místo ve vládě. Což si myslím, že by bylo korektní řešení," uvedl vicepremiér a předseda Strany zelených.

Doplnil, že pokud se v nejbližších dnech nic podstatného v kauze nestane, bude dočasný odchod Čunka navrhovat.

Premiér odmítá Čunka odvolat. Přiznal, že ho k tomu vedou politické důvody. KDU-ČSL se za svého předsedu už několikrát postavila a on prý nechce ohrožovat křehkou koalici. Topolánek se už ale nechal slyšet, že současný tlak by Čunka měl k odstoupení vyprovokovat. Ten to stále odmítá. [celá zpráva]

Čunek je obviněn z korupce. V roce 2002 měl vzít půlmiliónový úplatek od realitní společnosti HB Real. Předseda lidovců tvrdí, že jde o účelovou kauzu, kterou proti němu vyprovokovala jeho bývalá sekretářka Marcela Urbanová. Právě jí se úplatkem měl chlubit. Čunek tvrdí, že má důkazy, že úplatek vzít nemohl a původ peněz dokáže vysvětlit.

Reklama

Související články

Bursík: Čunkova kauza už je neudržitelná

Příští týden by měl Jiří Čunek koaličním partnerům oznámit, jak si časově představuje postup v korupční kauze, která podlamuje důvěru kabinetu. "Čas pracuje...

Výběr článků

Načítám