Hlavní obsah

Čunek podle Topolánka asi pod tlakem rezignuje, ten to odmítá

Právo, Novinky, ada, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) si myslí, že místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek rezignuje (KDU-ČSL) pod nynějším sílícím tlakem na jeho osobu. Čunek je obviněn z korupce. Jeho odchod požaduje opozice. Ministr ale odpověděl, že odstoupit nehodlá. Poslanecký klub KDU-ČSL svolal na středeční odpoledne mimořádnou schůzi kvůli kauze svého předsedy.

Článek

"Chápu své kolegy Bursíka i Topolánka a všechny ostatní, že je to hrozně nepříjemná věc. Jsem ale přesvědčen, že se ta situace doufám rychle obrátí," řekl Čunek po příchodu do Sněmovny. Když se ho novináři zeptali, jestli plánuje odstoupit z funkce, odpověděl, že "v tuto chvíli určitě ne". Řekl, že Topolánkova slova necítí jako výzvu k rezignaci.

Zdůraznil také, že na funkcích nelpí. Nepřeje si ale, aby na základě anonymu mohl být politik "odstřelen". "A pak ať se za 10 let vrátí," uvedl Čunek. Čunka ale neudal anonym, ale jeho bývalá sekretářka Marcela Urbanová.

Premiér naznačil, že by si přál, aby se Čunek zachoval jako bývalý poslanec ODS Vladimír Doležal. Ten se ve chvíli, kdy byl obviněn z korupce, vzdal poslaneckého mandátu s tím, že pokud ho soud očistí, bude se moci vrátit.

"Já ho (Čunka) k tomu nemůžu přinutit, ale myslím, že nakonec ten tlak ... ho k tomu přinutí. Jeho rozhodnutí je cennější než rozhodnutí koalice," řekl premiér novinářům.

Topolánek už dříve řekl, že sám Čunka odvolávat nebude. V úterý pak přiznal, že se tak rozhodl i z politických důvodů, aby nenarušil křehkou koalici. Čunek má podporu své strany.

Čunek měl ve středu přijít na výslech do Olomouce. Požádal ale policii, aby výslech zrušila. Upozornil, že středečnímu výslechu na policii se nevyhnul proto,  že se bojí, ale po dohodě s policií a státním zástupcem poté, co zjistil, že na něj mají čekat v Olomouci televizní štáby.

Nemohl by prý vypovídat v klidu  "Mám mít zajištěná stejná práva jako každý jiný občan České republiky při vyšetřování, alespoň v některých případech. A to nemám," dodal ministr.

Proto se s vyšetřovateli dohodl, že výslech bude v termínu, o kterém nebude vědět veřejnost. Čunek požaduje podle svých slov rovné podmínky, jako má každý občan. "Policie i státní zástupce uznali, že to nejsou rovné podmínky," uvedl.

Výslech se podle Čunka uskuteční "v co nejbližším termínu".

Čunkova kauza vadí i zeleným

Příští týden se má uskutečnit společná schůzka s Topolánkem a vicepremiérem Martinem Bursíkem (SZ). Podle Čunkova advokáta Eduarda Bruny vicepremiér určitě donese informace, které vyplynou z jeho výslechu.

Kriticky se k Čunkově přístupu staví také další koaliční partaj, Strana zelených. Její předseda Martin Bursík označil za politickou chybu Čunkovo rozhodnutí odložit svůj středeční výslech na policii.

V případě, že sám Čunek nevyvodí do 14 dnů z kauzy odpovědnost, měla by se na společném řešení domluvit vládní koalice.

Šéf zelených dříve uvedl, že Čunkova kauza se stává neudržitelnou. [celá zpráva]

Pro Čunkovu rezignaci jsou jednoznačně levicové strany. V úterý se ale poslancům za ČSSD a KSČM nepodařilo zařadit na program jednání Sněmovny bod, ve kterém žádali Topolánka o odvolání předsedy lidovců. [celá zpráva]

Anketa

Tlak na vicepremiéra Jiřího Čunka kvůli obvinění z korupce sílí. Podlehne mu?
Ano
66 %
Ne
34 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6664 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Bursík: Čunkova kauza už je neudržitelná

Příští týden by měl Jiří Čunek koaličním partnerům oznámit, jak si časově představuje postup v korupční kauze, která podlamuje důvěru kabinetu. "Čas pracuje...

Výběr článků

Načítám