Hlavní obsah

Policejní prezident čelí více podezřením z vynášení informací

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policejní prezident Vladislav Husák čelí zatím nejvážnějším problémům ve své kariéře. Nejde přitom jen o podezření, že se zapletl do aféry biolíh, jejíž aktéry měl podle včerejší MF Dnes varovat před chystaným zatýkáním. Tajné služby totiž podle informací Práva v současné době prověřují i nejméně dvě další podobná podezření.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladislav Husák na tiskové konferenci na policejním prezidiu

Článek

Podle jednoho měl Husák koncem roku 2005 vyzradit jednomu českému novináři tajnou informaci o jistém ruském špiónovi. Měl také hovořit o kontaktech tohoto agenta v policejních kruzích.

Husák veškerá podezření důrazně odmítá, ale už včera jej začala vyšetřovat Inspekce ministra vnitra. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) jej zatím odvolávat nemíní, avšak očekává, že Husák vše hodnověrně vysvětlí.

Na pochybnosti kolem policejního šéfa přišla Bezpečnostní informační služba (BIS), když prověřovala Husákovy kontakty, a to na žádost Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Ten nyní rozhoduje o tom, zda Husákovi udělí bezpečnostní prověrku na nejpřísnější stupeň - přísně tajné.

Hrála roli přítelkyně?

Zpravodajci se v souvislosti s Husákovou prověrkou zajímají také o podezření, které se týká jeho blízké přítelkyně a bývalé pracovnice kanceláře ministra vnitra Jitky Mitiskové. Ta se totiž objevila v odposleších, které provedl Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) při vyšetřování vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka a které se následně dostaly do tzv. Kubiceho zprávy.

Podle informací potvrzených od dvou důvěryhodných zdrojů ze zpravodajských kruhů měla Mitisková přes prostředníka poskytnout bývalému řediteli úřadu ministra vnitra Pavlu Přibylovi informace o tom, že ho policie odposlouchává.

"Je zde přitom podezření, že tuto informaci měla právě od Husáka," řekl Právu zdroj. Mitisková něco takového odmítla. "To je absolutní nesmysl," reagovala včera Mitisková.

Langer chce rozhodnout v řádu dnů

Mluvčí BIS Jan Šubrt se k průběhu šetření Husákových kontaktů pro potřeby NBÚ odmítl vyjádřit. Husák už má od svého nástupu do funkce zhruba před rokem a půl požádáno o prověrku na stupeň přísně tajné, která je pro tuto funkci předepsaná. Nyní se ukazuje, že s jejím získáním bude mít zřejmě velký problém.

"Už ten fakt, že se prověrka tolik protahuje oproti standardní lhůtě jednoho roku, ukazuje na to, že tam není všechno v pořádku," řekl Právu bezpečnostní expert blízký NBÚ, který si nepřál být jmenován.

Inspekce ministra vnitra se zatím zaměřila pouze na Husákovu roli v kauze biolíh, při které policie loni na jaře pozatýkala skupinu lobbistů a státních úředníků z ČSSD. Je však víc než pravděpodobné, že se bude muset zabývat i novými podezřeními. Husákův výslech má přitom proběhnout již během dneška.

Husákova budoucnost v čele policie nyní závisí zejména na jejím šetření. "S policejním prezidentem jsem již o celé věci hovořil, a rozhodně to neberu na lehkou váhu. S nějakým rozhodnutím ale musím počkat, až budu mít na stole relevantní informace od inspekce. Doufám, že to bude maximálně v horizontu dnů," uvedl včera Langer s tím, že do té doby zůstane Husák ve funkci.

Většina politiků je v otázce případného odvolání policejního prezidenta zdrženlivá. "Je to věc ministra vnitra," řekl např. předseda ČSSD Jiří Paroubek.

ÚOOZ si popletl čísla

O chystaném zatýkání v kauze biolíh se podle MF Dnes Husák dozvěděl začátkem loňského roku od svých podřízených z ÚOOZ. Krátce poté měl asi osmkrát telefonovat s podnikatelem a bývalým poradcem expremiéra Miloše Zemana Miroslavem Šloufem. Ten se pak podle listu spojil s hlavním podezřelým v kauze, olomouckým lobbistou Františkem Vybíralem a varoval ho, ať se do ničeho neplete.

Podle zpravodajců, kteří na případu pracují, neměl Šlouf podle výpisů telefonických hovorů kontakt s žádným jiným policejním funkcionářem než s Husákem. Ten ale takové nařčení odmítl.

"V době před realizací akce jsem nedisponoval žádnými konkrétními údaji, které by byly jakýmkoli způsobem zneužitelné. Zveřejňování ničím nepodložených dohadů považuji za nactiutrhání a důrazně se proti němu ohrazuji," uvedl ve svém prohlášení Husák.

Šlouf Právu potvrdil, že Husáka zná a byl s ním v kontaktu. Popřel ale, že by spolu hovořili o Vybíralovi. Na podezření týkající se Husáka a aféry biolíh by se přišlo dříve nebýt chyby policistů z ÚOOZ. Ti si totiž nejdříve mysleli, že Šlouf telefonoval s vysoce postaveným důstojníkem z odboru vnitřní kontroly Jaroslavem Hlaváčkem. Teprve BIS zjistila, že sledované číslo nepatří jemu, ale právě Husákovi.

Rath: se Šloufem jsem mluvil jen o volební kampani

Bývalý ministr vnitra František Bublan řekl, že Husákův telefonát se Šloufem se nejspíš týkal něčeho jiného - například tehdejšího ministra zdravotnictví Davida Ratha, jemuž podle Bublana dělal Šlouf poradce. Ve skutečnosti však Rathovi dělá poradce Šloufův syn Ondřej, ale s tím si Husák nevolal.

Rath Právu řekl, že Miroslava Šloufa zná z dob Zemanovy vlády. Šloufův syn Ondřej ale dělá Rathovi asistenta až z poslaneckých dob, tedy po červnu 2006. Se Šloufem starším se Rath prý radil jen o kampani.

"Nic jiného než volby nebo volební kampaň jsem s ním neřešil. Ani nevím, že se zná s policejním prezidentem Husákem," řekl Právu Rath. Připustil, že asi tři měsíce před volbami se Šloufem a dnešním poslancem Michalem Pohankou navštívili Miloše Zemana na Vysočině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám