Hlavní obsah

Návrhem požadujícím Čunkovu hlavu se poslanci zabývat nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci neschválili návrh KSČM zařadit do programu Sněmovny hlasování o tom, zda zákonodárci požádají premiéra Mirka Topolánka (ODS), aby odvolal ministra pro místní rozvoj a předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka kvůli jeho obvinění z korupce. Výsledek byl těsný, návrh neprošel o dva hlasy.

Článek

Návrh představil předseda komunistických poslanců Pavel Kováčík. Obhajoval ho především tím, že když Sněmovna nezaujme k Čunkovi stanovisko, bude pokračovat pokles důvěry lidí v politiku.

"Hrozí nám další ztráta důvěryhodnosti České republiky a jejích ústavních institucí, nejen vlády, ale i všech ostatních, jak na domácí scéně, tak zejména v přístupu našich zahraničních partnerů," obhajoval návrh Kováčik.

Čunkova kauza začíná být nepřijatelná i pro členy vládní koalice. Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) v pátek uvedl, že policie by měla rychle vyhodnotit nové důkazy předložené Čunkem. Bursík se chce příští týden sejít s premiérem Mirkem Topolánkem a Čunkem a o kauze s nimi promluvit.

Dodal, že údajná korupční aféra snižuje důvěryhodnost vlády. [celá zpráva]

Neprošla ani komise ke Kubicemu

Levice v úterý ve Sněmovně neprosadila ani další návrh. Už poněkolikaté usilovala o jednání o vzniku poslanecké vyšetřovací komise ke kauze Kubice.

ČSSD stále tvrdí, že šéf Útvaru pro organizovaný zločin Jan Kubice chtěl stranu před sněmovními volbami v červnu 2006 poškodit zveřejněním tzv. Kubiceho zprávy.

Sociální demokracie neuspěla ani s návrhem zařadit do jednání debatu o euroústavě, radarové základně a statutu Kosova.

Levice na protest proti tomu, že koalice její návrhy přehlasovala, odmítla podpořit návrh programů schůze jako celek. Ale ani to jí nebylo nic platné. Vládní strany program prosadily.

Sociální demokraté ale prosadili návrh, aby vláda sněmovně poskytla informace o nedávném jednání Evropské rady v Bruselu. Dolní komora se shodla také na tom, že se bude zabývat přípravou česko-rakouské parlamentní komise, která by měla dohlížet na bezpečnost jaderné elektrárny Temelín.

Sněmovna zažila i slovní přestřelku mezi členy ČSSD. Šéf Sněmovny Miloslav Vlček napomenul poslance Davida Ratha během jeho proslovu ke Kubicemu, že vede rozpravu v čase, který tomu není určen a pohrozil mu odebráním slova.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie se zajímá o Čunkův cestovní doklad

Cestu šéfa lidovců Jiřího Čunka ze Vsetína do Zlína 11. února 2002 by mohl dokladovat cestovní příkaz či výkaz o provozu vozidla, s nímž by se Čunek dopravil...

Bursík: Čunkova kauza už je neudržitelná

Příští týden by měl Jiří Čunek koaličním partnerům oznámit, jak si časově představuje postup v korupční kauze, která podlamuje důvěru kabinetu. "Čas pracuje...

Výběr článků

Načítám