Hlavní obsah

Zelení jsou ochotní spojit síly s ČSSD proti Klausovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf Strany zelených a místopředseda vlády Martin Bursík řekl ve čtvrtek v rozhovoru na rádiu Impuls, že zelení jsou připravení jednat s opoziční ČSSD o protikandidátovi Václava Klause v prezidentských volbách v roce 2008. V pořadu Impulsy Václava Moravce Bursík řekl, že jeho strana by upřednostnila vlastního kandidáta, nechtějí ale, aby pro něj hlasovalo pouze šest zelených poslanců.

Článek

"Můžeme vést diskusi," odpověděl Bursík na dotaz, zda by zelení jednali o společném kandidátovi s ČSSD. Dodal, že by záleželo na osobnosti nominovaného.

Zelení odmítli Klause podpořit už minulý týden, když prezident oznámil, že hodlá kandidovat i pro další funkční období. [celá zpráva] Vadí jim zejména prezidentovo zpochybňování lidského vlivu na globální oteplování. [celá zpráva]

Vicepremiér a ministr pro životní prostředí zároveň naznačil, že Klaus nemá jistou podporu ani u poslanců a senátorů ODS. Ze zkušeností z více než půlročního jednání o vzniku trojkoalice s lidovci a občanskými demokraty vyvozuje, že ODS nemusí hlasovat pro znovuzvolení svého zakladatele "jako jeden muž".

Bursík řekl, že ještě raději než vlastního kandidáta by zelení viděli vlastní kandidátku. Pro spuštění kampaně před prezidentskými volbami, které se mají uskutečnit počátkem příštího roku, ale podle Bursíka není ještě čas. "Důležité je nepřehřát kampaň, vést ji rok není možné," konstatoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám