Hlavní obsah

Chřipková epidemie hlásí ústup

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Chřipková epidemie, která v České republice vypukla koncem ledna, dál ustoupila. V tomto týdnu nově onemocnělo 1622 pacientů na 100 tisíc obyvatel, a to je oproti minulému týdnu pokles o 13 procent.

Článek

"Chřipková epidemie v ČR pomalu končí. Počítáme, že ještě ale tak 14 dní bude doznívat," řekl Právu v pátek hlavní hygienik Michael Vít.

Epidemie je v současnosti už jen ve dvou krajích, a to Libereckém a Moravskoslezském, kde nově onemocnělo 2063 a 2040 pacientů na 100 tisíc obyvatel (epidemiologický práh je 2000). Ale i v těchto krajích zaznamenali oproti minulému týdnu výrazný pokles nemocnosti. Nejdramatičtěji poklesly počty nemocných v Plzeňském kraji (-28 procent) a Zlínském klraji (-26 procent).

Epidemie se letos vyhnula hlavnímu městu Praze. V ní je také nyní nejméně nemocných, a to 1168 na sto tisíc obyvatel.

Chřipka stále nejvíce napadá malé děti a dospívající. Rozšířena je i mezi seniory. Vít očekává, že s nástupem jarního počasí se sníží nemocnost na běžný sezónní výskyt.

Reklama

Související témata:

Související články

Chřipková epidemie vrcholí

Chřipková epidemie zřejmě dosáhla svého vrcholu. V tomto týdnu nově onemocnělo 2380 pacientů na 100 000 obyvatel a to je nárůst oproti minulému týdnu o 2,5...

Epidemie chřipky začíná ustupovat

Chřipková epidemie, která v ČR trvá od poloviny ledna, začíná ustupovat. Právu to v pátek řekl hlavní hygienik republiky Michael Vít. Nebezpečí ale ještě není...

Výběr článků

Načítám