Hlavní obsah

Topolánkova vláda je křupanská, prohlásil Filip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda KSČM Vojtěch Filip se v sobotu tvrdě obul do vlády premiéra Mirka Topolánka. A nešetřil jadrnými výrazy. Do české politiky podle něj vnesla slabé vládnutí a "politické křupanství". Svá špatná rozhodnutí se před veřejností snaží zakrýt protikomunistickou kampaní, jejíž součástí je i "lustrační běsnění", míní. Filip to řekl po jednání ústředního výboru KSČM.

Článek

Vláda i Senát, ve kterých dominuje ODS, podle Filipa pořádají nesmyslný hon na komunisty, který zbytečně rozděluje společnost. Příkladem takového "hledání nepřátel státu" podle něj bylo zřízení senátní komise pro posouzení ústavnosti KSČM. Dalším projevem antikomunismu je podle Filipa současné "lustrační běsnění".

O komunistické minulosti bývalých či současných funkcionářů se v posledních dnech hovořilo v souvislosti s kauzou bývalého premiéra Josefa Tošovského a případem členů vedení České televize. Ministerstvo vnitra nedávno představilo projekt Otevřená minulost, který má zjednodušit přístup k materiálům bývalé komunistické Státní bezpečnosti (StB).

Filip vládu kritizoval i v souvislosti s jednáním o umístění americké protiraketové základny. Kromě kritiky plánovaného projektu přidal i úvahu o možné korupci. Rozhodování o základně by podle něj mohlo provázet uplácení, podobně jako tomu podle některých informací bylo při zakázce na poskytnutí stíhaček Gripen. "Nepochybuji o tom, že i firma Boeing vytvořila dostatečné finanční prostředky, aby ovlivnila některé z českých politiků," řekl Filip. Podle týdeníku Euro by měl americký radar v Česku případně budovat právě Boeing.

Kanditátem do Senátu Václav Homolka

Širší vedení KSČM se zabývalo především přípravou na sedmý sjezd KSČM, který by se měl konat v příštím roce. První obrysy dalo také projektu, jenž má komunistům pomoci získat voliče, kteří sympatizují s programem strany, ale dosud ji nevolí.

Ústřední výbor také odmítl plán na uspořádání statutu Kosova, se kterým přišel zmocněnec generálního tajemníka OSN Marrti Ahtisaari. "KSČM stojí na straně práva a z toho plynoucí podpory kontinuity srbské státnosti v její celistvosti," uvedl výbor ve svém stanovisku. Výbor také pověřil Filipa, aby si do nejbližšího sjezdu vzal na starost zahraniční agendu KSČM. Zahraniční styky původně řídil bývalý místopředseda Václav Exner. V prosinci byl ale odvolán z funkce kvůli nevýhodně uzavřeným smlouvám na prodej a koupi stranických nemovitostí.

Komunisté také představili svého kandidáta do doplňovacích voleb do Senátu na Chomutovsku. Je jím zastupitel Klášterce nad Ohří Václav Homolka.

Reklama

Výběr článků

Načítám