Hlavní obsah

Někteří chirurgové chtějí za víkend až 43 tisíc

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V jedné pražské fakultní nemocnici požadují chirurgové za službu v sobotu a neděli 900 Kč na hodinu, což znamená za víkend 43 200 Kč. Vyplývá to z informací, které se Právu v nemocnicích podařilo zjistit.

Článek

Pražská nemocnice, která si nepřeje být jmenována, ale není schopna takovýto požadavek splnit.

Nabízí jim 20 tisíc

"Dosud si chirurg na víkendové službě v průměru vydělal deset tisíc korun. Nově jim nabízíme dvacet tisíc korun. Víc nemůžeme. Na to prostě peníze nejsou," řekl Právu člen vedení fakultní nemocnice, kde lékaři požadují tuto částku a dodal, že s chirurgy jednají.

Ministrovi zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS) se sice požadavek chirurgů nelíbí, ale ovlivnit jej nemůže: "Ptám se, do jaké míry je taková sazba oprávněná v případě, kdy během služby nevykonávají práci, a také, co to udělá s ekonomikou nemocnic. Ty by se mohly zadlužit, protože na to nemají peníze a pak by i klesl celkový průměrný plat lékařů v nemocnici," prohlásil ministr.

Odpadlo 400 hodin

Nemocnice musí zajistit stejnou péči o pacienty jako loni. Jenže loni mohli lékaři v tzv. ústavních pohotovostních službách, což jsou noční služby a dále služby o sobotách, nedělích a státních svátcích, odpracovat 416 hodin přesčasů a k tomu 400 hodin čekání. Za to dostávali odměny.

Nový Zákoník práce platný od ledna 400 hodin čekání už nezná, a tak odpadly. Nemocnice se proto snaží Zákoník práce obejít. Nabízí za zrušených 400 hodin lékařům takzvané dohody o pracovní činnosti, jakýsi "vedlejšák", a dohadují se s nimi o odměně. Ta zřejmě bude v každé nemocnici různá, podle toho, zda nemocnice prosperuje, či ne.

Reklama

Výběr článků

Načítám