Hlavní obsah

Poslance Melčáka střeží policejní ochranka

– PRAHA

Poslanec Miloš Melčák, který svým hlasem umožnil vznik trojkoaliční vlády Mirka Topolánka, je pod dohledem policejní ochranky. Ostrahu mu na jeho žádost přidělilo ministerstvo vnitra (MV). Melčák se spolu s kolegou Michalem Pohankou, který taktéž toleroval vyslovení důvěry vládě ze strany Sněmovny, cítili kvůli svému rozhodnutí ohroženi a báli se, že je někdo sleduje a nelegálně odposlouchává. Pohanka ale podle MV ochranku nemá.

Článek

Melčáka střežila ochranka už na sobotní schůzi Ústředního výkonného výboru (ÚVV) ČSSD, který ho vyloučil ze strany. Toto rozhodnutí jednoznačně podporoval předseda soc. dem. Jiří Paroubek, který oba poslance označil za zrádce. [celá zpráva]

O vyloučení poslance ze strany rozhodovala už na konci ledna jeho mateřská krajská konference ve Zlíně, kde ale jeho "vyhazov" nakonec neprošel. [celá zpráva]

Pohanka se po vystoupení z poslaneckého klubu soc. dem. v říjnu minulého roku svého členství ve straně vzdal sám.

O ochrance rozhoduje ministr vnitra

Na ochranku mají nárok prezident, premiér, předsedové obou komor parlamentu, ministři vnitra, obrany, zahraničí a spravedlnosti, náčelník generálního štábu a bývalá hlava státu.

Tři měsíce po odchodu z funkce jsou pod ochranou policie také bývalý premiér a vybraní ministři. Bezpečnost ministra obrany má na starosti vojenská policie, ostatní politiky střeží příslušníci speciálního policejního útvaru pro ochranu ústavních činitelů.

Ministr vnitra ale může přidělit ochranku komukoliv, jako v případě důležitých svědků, politiků, jejich příbuzným nebo podnikatelů, kteří se cítí být ohroženi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám