Hlavní obsah

Klaus: Radar je přátelštější věc než rakety

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Podle prezidenta Václava Klause je americká radarová základna daleko přijatelnější, než kdyby se jednalo o raketovou. Prezident při své páteční návštěvě Ostravska řekl, že je proto potřeba hledat podmínky, za kterých by byla pro Českou republiku radarová základna užitečná.

Článek

Klaus řekl, že radar je občansky přátelštější věc než rakety. "Je potřebné zahájit vážnou a seriózní debatu. Nesmíme ji ale trivializovat jenom na slova ano nebo ne." Klaus dodal, že je potřeba zhodnotit podmínky, za kterých by byla základna pro ČR rozumná a měla svůj smysl.

Žáci základních a středních škol z Karviné také chtěli při setkání s prezidentem ve školní sportovní hale znát jeho názor na nedávné Topolánkovo gesto v parlamentu. "Taková gesta já nedělám a neudělal bych ho ani v Poslanecké sněmovně, ani mezi vámi ve sportovní hale, ani nikde jinde," řekl studentům Klaus.

Prezident nepředpokládá, že by nová vláda měla v dohledné době nějaké vážné problémy, kvůli kterým by skončila. Podle něho došlo ke zklidnění a stabilizaci situace. "Jmenováním vlády, která získala důvěru, nastala stabilizace. Napětí ve společnosti se zklidnilo. Myslím, že by teď bezprostředně v blízké budoucnosti neměl nastat nějaký zádrhel, neočekávám žádný zásadní problém," odvětil na dotaz, kolik dává nové vládě času.

Prezident dorazil na Ostravsko krátce po půl deváté pendolinem. Kvůli cestě vlakem si musel přivstat. Z pražského nádraží v Holešovicích vyjíždělo pendolino v pět hodin ráno. "Vstával jsem před půl pátou," uvedl Klaus. Cestu vlakem si pochvaloval. "Cesta byla velmi příjemná, pohodlná," řekl po příjezdu do Ostravy. Před svinovským nádražím nasedl do přistavené limuzíny a v doprovodu hejtmana Evžena Tošenovského (ODS) vyrazili na radnici do Karviné, kde se nejdříve setkali s vedením města.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám