Hlavní obsah

Opozice ve Sněmovně opět narazila s programem schůze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci neschválili program středeční mimořádné schůze dolní komory. ČSSD požadovala, aby se diskutovalo například o radarové základně USA v ČR nebo Evropské ústavě. Pro návrh středeční schůze hlasovalo 96 poslanců, 92 bylo pro. Ke schválení bylo potřeba 97 hlasů.

Článek

Soc. dem. také chtěla, aby se debatovalo o ustavení vyšetřovací komise v souvislosti s takzvanou Kubiceho zprávou.

Navíc si socialisté přáli, aby vláda podala informace o úplatkářské kauze, do které je údajně zapleten vícepremiér, ministr pro místní rozvoj a šéf lidovců Jiří Čunek.

Neschválení programu je podle ČSSD důkazem, že koalice nemá zájem o debatu s opozicí. "Takto si představujete diskusi?" obrátil se vládu předseda klubu sociální demokracie Michal Hašek. Kabinet kvůli jejímu komunikaci s opozicí kritizuje také šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Bavit se nyní o základně je podle premiéra zbytečné

Vláda ale takové tvrzení odmítá, debatu o radaru a euroústavě je ale podle nich předčasné. Premiér Mirek Topolánek (ODS) v minulosti uvedl, že je předtím třeba, aby vláda předložila vlastní stanovisko k oběma problémům. "Pokládáme schůzi do té doby za směšnou, nesmyslnou, nefunkční, protože se na té schůzi nedozvíme vůbec nic," řekl Topolánek.

O euroústavě by lídři vládních stran měli hovořit ještě ve středu, a to v rámci takzvané koaliční devítky.

Opoziční levice chtěla debatu o základně USA a o euroústavě prosadit již na program první schůze Sněmovny s novou vládou na konci ledna. I tehdy ale vládní poslanci návrh těsnou většinou zamítli. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Levicová opozice ve Sněmovně poprvé narazila

Na první schůzi po osmi měsících se v úterý ve Sněmovně sešli poslanci s vládou, která má jejich těsnou důvěru. Levicová opozice se do kabinetu Mirka Topolánka...

Koaliční poslanci blokovali opozici interpelace

Vláda ve čtvrtek ve Sněmovně poprvé čelila interpelacím poslanců. Očekávaný nájezd opozice na ministry ale zmírnili poslanci stran trojkoalice, kteří se rovněž...

Výběr článků

Načítám