Hlavní obsah

Klaus jako prezident obstál, soudí 82 procent lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle prosincového průzkumu STEM hodnotí 82 procent občanů ČR působení prezidenta Václava Klause ve funkci kladně. Že neobstál, si myslí 18 procent lidí. Klausovi v únoru končí čtvrtý rok ve funkci hlavy státu. Funkční období prezidenta je pětileté.

Článek

Klause jako dobrého prezidenta nehodnotí jen příznivci ODS nebo KDU-ČSL ale také většina voličů ČSSD a dokonce 60 procent lidí, kteří se hlásí k tomu, že volí KSČM.

Většina respondentů si myslí, že prezident by se měl kriticky vyjadřovat k činnosti vlády a politických stran. To ale platí všeobecně, podobné procento lidí se tak vyjádřilo i v případě předchozí hlavy státu Václava Havla.

Nejvíce s Klausovým vyjadřováním kritiky činnosti kabinetu a stran souhlasí stoupenci ODS (83 procent), stejně ale smýšlí i 65 procent sympatizantů ČSSD a 56 příznivců KSČM.

Jak podle vašeho osobního názoru Václav Klaus dosud obstál ve funkci prezidenta ČR (v %)?
hodnoceníprosinec 2003leden 2007
velmi dobře1923
poměrně dobře6059
poměrně špatně1816
velmi špatně32
zdroj: STEM

Klaus se ale stejně jako v určitých obdobích jeho předchůdce nevyhnul kritice za to, že do politického života země zasahuje až příliš. Myslí si to 40 procent dotázaných, na konci roku 2003 to bylo jen 30 procent.

S tím, že by se měl Klaus vyvarovat přílišné intervenci, souhlasí zejména lidé, kteří se domnívají, že by neměl kriticky hodnotit práci vlády a stran (64 procent z nich) a ti, kteří Klausovi osobně nedůvěřují (68 procent). Nejvíce kritiky si prezident zasloužil u stoupenců ČSSD (polovina příznivců) a KSČM (tři pětiny).

Podle STEMU se také zvýšil počet lidí, podle kterých Klaus zvýhodňuje ve svém rozhodování ODS, a to ze třetiny na více než polovinu.

Anketa

Jak podle vás obstál Václav Klaus ve funkci prezidenta ČR?
velmi dobře
64,9 %
poměrně dobře
15,1 %
poměrně špatně
6,8 %
velmi špatně
13,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6853 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám