Hlavní obsah

Paroubek bude usilovat o křeslo šéfa Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek bude zřejmě usilovat o funkci předsedy Sněmovny. Řekl to v neděli v diskusním pořadu televize Prima Nedělní partie. Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek uvedl, že ODS si nyní nebude činit na křeslo šéfa Sněmovny nárok. V koalici i v ODS se podle něj ale o této otázce ještě bude diskutovat.

Článek

"Pokud budou ctít nějakou politickou kulturu, o které hovořili v polovině srpna, tak bych o tuto funkci usiloval, ale svět se nezboří, pokud přijdou na to, že se nemusí dodržovat žádné sliby," řekl v neděli Paroubek.

Není to poprvé, kdy Paroubek hovoří o tom, že bude usilovat o post šéfa Sněmovny. Naposledy na začátku loňského listopadu ale svou kandidaturu podmínil nutností zahájit seriózní debatu s ODS o nové vládě.

Sněmovnu nyní vede jiný sociální demokrat - Miloslav Vlček. Právě na tento fakt dnes Topolánek upozornil. "Sociální demokracie má svého předsedu Sněmovny," řekl. O případných změnách v této funkci je prý ochoten s ČSSD jednat.

V minulých dnech se ale objevily spekulace o tom, že ODS by mohla chtít získat místo šéfa Sněmovny pro Vlastimila Tlustého, který byl ministrem financí v první Topolánkově vládě. Topolánek ho v médiích kritizoval, a Tlustý naopak patřil ke kritikům nové Topolánkovy vlády v době, kdy se připravovala.

Vlček slíbil rezignaci i po prvním úspěšném pokusu

Vlček, který byl někdy označován za provizorního předsedu, byl do funkce zvolen loni v létě na základě dohody politických stran. Její součástí byl i slib, že odstoupí nejpozději ve chvíli, kdy by případně mohl vybírat třetího předsedu vlády. Poté, co získala Topolánkova vláda důvěru Sněmovny, je ale jasné, že ČSSD zůstane v opozici.

Kromě toho, že nebude navrhovat premiéra, Vlček slíbil, že odstoupí i v případě, že kabinet Mirka Topolánka dostane důvěru v prvním pokusu o sestavení vlády. V takovém případě by jej v křesle šéfa dolní komory vystřídal předseda ČSSD Jiří Paroubek. Topolánkova vláda ale získala důvěru až ve druhém pokusu.

Občanští demokraté při povolebních vyjednáváních sociální demokracii křeslo šéfa Sněmovny nabízeli v rámci uspořádání, v němž by ČSSD hrála opoziční roli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám