Hlavní obsah

Paroubek zatím v boji o post šéfa ČSSD nemá konkurenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stávající předseda ČSSD zatím v nominacích na nového šéfa strany nemá vážnou konkurenci. V sobotu jej jako kandidáta na příštího předsedu ČSSD nominovali delegáti strany v Liberci. Stejně se zachovali také členové soc. dem. v Královéhradeckém, Jihomoravském kraji a v Praze.

Článek

Velká většina delegátů krajské konference ČSSD v Liberci podpořila Jiřího Paroubka. V tajné volbě bylo 61 delegátů pro to, aby se Paroubek stal na nadcházejícím sjezdu znovu šéfem strany, tři se vyslovili proti.

Delegáti konference dali rovněž najevo, koho by si přáli za místopředsedy sociální demokracie. Nejlépe z kandidátů dopadl nynější první místopředseda Bohuslav Sobotka. Na dalších čtyřech místech skončili Petr Hulínský, Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek a Milan Urban.

Na Královehradecku Paroubka preferují také

Také zástupci soc. dem. v Královéhradeckém kraji podpoří do funkce předsedy strany Jiřího Paroubka. Na sobotní krajské konferenci ČSSD hlasovalo pro Paroubka 56 z 59 delegátů. Stávající šéf strany Paroubek byl jediným kandidátem, uvedla poslankyně Hana Orgoníková.

V Paroubkově nominaci na předsedu se podle ní odrazilo zejména to, že stranu za dobu svého krátkého působení v jejím čele vytáhl z propadu k více než třicetiprocentnímu zisku hlasů v parlamentních volbách. Podporu Paroubek získal od delegátů všech pěti okresů kraje.

Paroubek nominován i v Jihomoravském kraji a v Praze

Příštím předsedou ČSSD by se podle zástupců soc. dem v Jihomoravském kraji měl stát Jiří Paroubek. Prvním místopředsedou by měl být Bohuslav Sobotka. Pro Paroubka hlasovala v tajné volbě většina delegátů, protikandidáta neměl.

Na post šéfa ČSSD nominovala Paroubka i pražská soc. dem. Prvním místopředsedou by se podle pražské ČSSD měl stát bývalý radní Petr Hulínský.

"Bude to mít ještě těžké, protože se rozhoduje až na sjezdu, ale pokud se stane místopředsedou, tak s ním samozřejmě budu spolupracovat," řekl Paroubek novinářům.

Paroubek: ČSSD potřebuje populární lídry

ČSSD hodlá své lídry pro volby do krajských zastupitelstev a Senátu v roce 2008 podrobit průzkumům veřejného mínění. Pokud kandidát v průzkumu propadne, neměl by být v popředí kandidátky.

"Průzkumy by měly být velmi silným argumentem pro to, jak ti lidé budou rozmístěni na kandidátkách," řekl Paroubek.

V loňských senátních volbách ČSSD se svým hlavním rivalem - ODS - jednoznačně prohrála. Občanští demokraté vyhráli ve 14 senátních obvodech z 27, ČSSD zvítězila v šesti. V krajských volbách v roce 2004 ODS vyhrála ve 12 ze 13 krajů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám