Hlavní obsah

Šéf poslanců ODS Tluchoř: Bez Paroubka by se jednalo lépe

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř je přesvědčen, že by se zřejmě s ČSSD lépe diskutovalo bez jejího současného předsedy Jiřího Paroubka. Ten i přes souhlas k jednání s trojkoalicí k žádné dohodě dospět nechce. ODS zatím žádnou konkrétní podporu ze strany levicových poslanců dohodnutou nemá. Tluchoř to řekl na chatu se čtenáři Novinek.cz.

Článek

Tluchoř uvedl, že by dohoda se soc. dem. byla snažší, kdyby ji nevedl právě Paroubek. "Řada sociálních demokratů nahlas řekla, že logické řešení je přijetí opoziční role ČSSD. Jiří Paroubek není schopen svou porážku uznat," vysvětlil.

Vyjádřil se také kriticky vůči návrhu předsedy ČSSD uspořádat jednání o podpoře nové vlády před televizními kamerami. [celá zpráva] Situaci to prý jen komplikuje. "Paroubek se na ničem dohodnout nechce, to je zřejmé od června," poznamenal Tluchoř.

Lépe u něj neuspěl ani návrh ČSSD na odstoupení předsedy Sněmovny Miroslava Vlčka už v druhém pokusu o sestavení vlády a jeho následné znovuzvolení, po kterém by prezidentovi navrhl na premiéra toho politika, kterého si ODS vybere. Vlček přitom v červnu slíbil, že odstoupí až před třetím pokusem o vytvoření kabinetu "Úvaha o porušení tohoto slibu je jasným porušením této dohody a jednoznačně ukazuje, že Paroubkova ČSSD je připravena kdykoli své slovo účelově porušit ve svůj prospěch," upřesnil Tluchoř.

Šéf poslanců ODS se také postavil za premiéra a předsedu ODS Mirka Topolánka, který podle něj drží své předvolební sliby, a proto se ještě s Paroubkem nedomluvil na velké koalici. "V tom má mou velikou podporu a věřím, že to ODS naopak velmi prospívá," dodal s tím, že ať už je složení vlády jakékoliv, důležité je, že v ní "nesedí pan Paroubek s (předsedou KSČM) panem Filipem".

ODS podporu přeběhlíků vyjednanou nemá

Tluchoř je přesvědčen, že Topolánkova vláda má šanci získat důvěru Sněmovny. "I řada sociálních demokratů je přesvědčena, že není vhodné nechat v opozici jen komunisty a vznik trojkoaliční vlády bude tolerovat," řekl a dodal, že nepochybuje ani o tom, že pro vládu budou hlasovat všichni poslanci trojkoalice.

Předseda zákonodárců ODS uvedl, že jeho strana zatím ještě žádnou dohodnutou podporu ze strany jednotlivých levicových poslanců nemá, napřed ale chce jednat přímo s ČSSD. "Až v případě neúspěchu se obrátíme na jednotlivé poslance ČSSD," vysvětlil.

Pokud by vláda před Sněmovnou neuspěla, situaci by to jen zkomplikovalo. "Následuje třetí pokus a bojím se, že v něm by byla uplácána jakákoli nelogická vláda s cílem přežít čtyři roky," dodal Tluchoř.

Šéf občanskodemokratických poslanců je přesvědčen, že prezident Václav Klaus si nepřeje vytvoření velké koalice obou největších stran, která by umožnila jeho znovuzvolení. "Budu-li mít možnost, můj hlas při příští volbě určitě dostane," doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám