Hlavní obsah

Poslance zelených povede Kateřina Jacques

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsedkyní poslaneckého klubu Strany zelených se dnes stala Kateřina Jacques. Po jednání klubu to v úterý večer oznámil poslanec Ondřej Liška, který byl zvolen prvním místopředsedou klubu. Jacques v čele poslanců nejmenší sněmovní strany nahradila šéfa zelených Martina Bursíka, který se stal vicepremiérem a ministrem životního prostředí.

Článek

Jacques ve Sněmovně pracuje v bezpečnostním, zahraničním a petičním výboru. Bursíka dosud zastupovala jako první místopředsedkyně poslanců Strany zelených. Liška je šéfem sněmovního výboru pro evropské záležitosti.

Zelení svůj poslanecký klub po sněmovních volbách nemohli oficiálně ustavit. Počkat museli na to, až parlament upraví jednací řád sněmovny, podle kterého bylo k vytvoření klubu potřeba nejméně deset poslanců. Strana zelených jich má šest.

Existence vlastního poslaneckého klubu přináší materiální výhody v podobě sněmovního zázemí pro stranu, ale také větší vliv na chod dolní komory. Předseda klubu má právo kdykoli vystoupit v parlamentní rozpravě a může požádat o přestávku na jednání své frakce. Klub má automaticky zastoupení v organizačním výboru sněmovny, má nárok i na služební auto a dostává za své členy peníze na činnost.

Liška v úterý řekl, že zelení vítají hlavně to, že při jednání Sněmovny již nebudou závislí na jiných stranách. Sněmovní auto prý nepotřebují, a nebudou ho proto nárokovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám