Hlavní obsah

Paroubek popsal Klausovi svou představu vlády

– PRAHA
Právo, Novinky, znk, trj

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se ve čtvrtek před polednem na Pražském hradě sešel s prezidentem Václavem Klausem. Na schůzce, o kterou požádal šéf sociálních demokratů, odprezentoval svou představu budoucí vlády, která by vzešla ze třetího pokusu. Byla by složená z ODS, ČSSD a KDU-ČSL.

Článek

Paroubek po setkání uvedl, že prezident jeho představu o sestavení stabilní vlády přijal příznivě. Klaus po schůzce oznámil, že Paroubkův návrh na převolení šéfa Sněmovny ještě před hlasováním o důvěře vládě Mirka Topolánka chápe jako pojistku proti ústavní krizi, pokud by trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených neuspěla.

"Prezident republiky při této schůzce zopakoval, že byl vždy, a je i teď, pro dohodu politických stran, čili že je proti tzv. přeběhlictví. To platí i pro tuto chvíli a i pro eventuální třetí pokus o sestavení vlády," přiblížil Klausův postoj jeho mluvčí Petr Hájek.

Topolánek jako premiér společné vlády by Paroubkovi nevadil

Na otázku, zda by předsedou vlády, kterou ČSSD navrhla, mohl být Topolánek, Paroubek odpověděl: "Je to věcí ODS," s tím, že do toho nechce mluvit.

Ve středu ČSSD překvapivě zveřejnila svou představu politického vývoje. Podle ní by dočasný předseda Sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD) rezignoval na svoji funkci už během druhého pokusu o sestavení vlády a ne až před třetím, jak se při svém zvolení zavázal. ČSSD by pak usilovala o jeho znovuzvolení.

Nová volba Vlčka do čela Sněmovny ještě před hlasováním o důvěře druhé Topolánkově vládě, by podle Paroubka měla politický smysl jako ukázka síly.

Paroubek: trojkoalice má šanci pět procent

Ve třetím pokusu by šéf dolní komory navrhl na premiéra politika z ODS. Výměnou za to sociální demokraté požadují křeslo předsedy Sněmovny. Chtějí obnovit jednání s ODS a KDU-ČSL o společné vládě, ale pouze za předpokladu, že dohoda o vládě bude dosažena do týdne od vyslovení nedůvěry druhé vládě Mirka Topolánka. Trojkoaličnímu kabinetu ODS, lidovců a zelených dává Paroubek pětiprocentní šanci na získání důvěry.

V opačném případě je ČSSD připravena pokusit se vládnout sama. Paroubek ve středu dal vědět, že by byl ochoten se opřít i o hlasy přeběhlých poslanců, záleželo by na motivech. [celá zpráva]

Občanští demokraté ale návrh soc. dem. nepovažují za aktuální. "Mně připadá bez ukončení druhého pokusu diskuse o třetím jako bezpředmětná," reagoval na návrh ČSSD Topolánek. 

Podle lidovců je nutná širší dohoda stran

Lidovci ale návrh sociálních demokratů neodmítli. Jejích předseda Jiří Čunek ve středu řekl, že plán ČSSD vnímá jako nabídku k dialogu. Pokud by současný Topolánkův kabinet nezískal důvěru, pak "by bylo lepší, aby došlo k nějaké větší dohodě politických stran".

Klaus zatím neoznámil, kdy Topolánkovu vládu jmenuje. V úterý oznámil, že další kroky podnikne v tomto týdnu. Zopakoval ale své výhrady ke složení kabinetu a dodal, že kdyby bylo na něm, byla by některá jména ve vládní sestavě "výrazně jiná".

Reklama

Související články

Klaus neřekl, kdy jmenuje Topolánkovu vládu

Premiér Mirek Topolánek (ODS) nedonesl v úterý prezidentu Václavu Klausovi úplný seznam ministrů své vlády. KDU-ČSL totiž rozhodne o náhradníkovi Simeony...

Zvrat: ČSSD je ochotna dát ODS třetí pokus

ČSSD chce, aby předseda Sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD) rezignoval na svou funkci ještě v průběhu druhého pokusu o sestavení vlády. Ještě během druhého pokusu...

Výběr článků

Načítám