Hlavní obsah

Topolánkovu vládu nemusejí podpořit někteří poslanci ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda pražské organizace ODS Jiří Janeček v neděli v prohlášení varoval, že by někteří poslanci ODS nemuseli vládu Mirka Topolánka podpořit při hlasování o důvěře, pokud Topolánek nevysvětlí, proč se nechává koaličními partnery "zbytečně a lacino tlačit ke zdi". Uvedl, že Topolánek vzbuzuje ve straně nemalé rozpaky a nenaslouchá hlasům z regionů, Prahu nevyjímaje.

Článek

Topolánek by měl podle Janečka svolat výkonnou radu ODS a svůj postup obhájit: "Obávám se, že pokud předseda Topolánek včas nepřehodnotí vzniklou situaci a neobnoví jednání uvnitř strany, může docílit toho, že v hlasování o důvěře vládě ho někteří poslanci ODS nemusejí podpořit."

Část členů ODS je značně nespokojena, že lidovci obsadí jak ministerstvo financí, tak ministerstvo pro místní rozvoj. Pražský primátor a místopředseda ODS Pavel Bém se proto obrátil na předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka, zda by nemohli vyměnit ministerstvo financí za ministerstvo průmyslu, ale lidovci to odmítli. [celá zpráva

Bém ale přiznal, že když budou předsedové lidovců Čunek a zelených Martin Bursík neústupní, tak kvůli tomu Topolánek vládu neshodí. [celá zpráva]

Přes vánoční svátky se jednání o novém Topolánkově kabinetu nijak nepohnula. Špičky stran spolu nejednaly. Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek přitom v médiích minulý týden nevyloučil, že občanští demokraté budou chtít uzavřít koaliční dohody již ve středu.

Prezident Václav Klaus nejprve odmítl jmenovat vládu, která by byla při hlasování o důvěře závislá na přeběhlících z opoziční ČSSD. Zpochybnil také Schwarzenbergovu nominaci na ministra zahraničí kvůli jeho vazbám na Rakousko. [celá zpráva] Později ale připustil, že vládu jmenuje. [celá zpráva]

Kritika z krajů

"Když prezident návrh této vlády odmítl, pořádně jsem si proto oddechl. Souhlasím s kolegy hejtmany, že tudy cesta nevede," sdělil Právu hejtman Libereckého kraje Petr Skokan (ODS). Dodal, že čtvrteční návrh, kde se ODS jako vítěz voleb vzdala i klíčových resortů, považuje za nepovedený silvestrovský vtip.

"Chápu, že se velice těžce odmítá žádost šéfa koaliční strany o ministerské křeslo, ale proč se vzdávat také ministerstva financí? Tohle již nepovažuji za nezbytnou povolební dohodu, ale ohrožení volebního programu občanských demokratů," pokračoval Skokan. "Nic proti koaličním partnerům, s nimiž je třeba jednat, jenomže pokud má někdo v parlamentu šest poslanců (zelení) a za tuto projevenou důvěru voličů by pak měl ve vládě obsadit čtyři ministerstva, tak klobouk dolů před vyjednavači této strany."

Podobné názory vyjádřil i hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. "Například není dobré pustit ministerstvo financí a místního rozvoje. A zcela přehnaná je nominace Karla Schwarzenberga na ministra zahraničí. Není to člověk, který by náš stát mohl dobře reprezentovat," konstatoval Šulc. Podle něj se hned po svátcích musí sejít výkonná rada ODS a celou záležitost kolem vládního týmu odpovědně posoudit.

Také moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský neskrýval v pátek nad Topolánkovým fiaskem rozpaky. "ODS nese největší díl zodpovědnosti za vládu a nemůže se mi tedy líbit, že přijde o finance a ministerstvo pro místní rozvoj. Nechci hodnotit osobu pana Schwarzenberga, ale očekával bych ještě před jeho navržením konzultaci s prezidentem, protože je to osoba, s níž prezident republiky bude úzce spolupracovat," řekl Právu.

Reklama

Související články

Klaus navrženou vládu nakonec jmenuje

Václav Klaus nakonec jmenuje vládu navrženou premiérem. V pátek to řekl jeho mluvčí Petr Hájek s tím, že hlava státu navržený kabinet podle Ústavy jmenovat...

ODS zmítají vnitřní spory

Od čtvrtečního souboje Mirka Topolánka s prezidentem Václavem Klausem na Hradě to uvnitř nejsilnější strany vře. Podle neoficiálních vyjádření občanských...

Výběr článků

Načítám