Hlavní obsah

Lidovci i zelení jdou do trojkoalice s ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Celostátní výbor KDU-ČSL v sobotu posvětil kroky svého vedení a souhlasí se vstupem strany do trojkoaliční vlády s ODS a SZ, která bude mít proreformní program s nímž spojí svou důvěru. Podle předsedy lidovců Jiřího Čunka postup schválil celostátní výbor jednomyslně. Také republiková rada Strany zelených v sobotu rozhodla, že její vyjednávací tým zahájí jednání o vládě s ODS a lidovci.

Článek

Zelení předem nekladou žádné podmínky. Jednáním a případným vstupem SZ do koaliční vlády je pověřeno rozšířené vedení strany. Novinkám to řekl člen republikové rady SZ Petr Štěpánek.

"Ani dovnitř ani vně strany podmínky nemáme, ale to je s rezervou, protože teoreticky by ještě během jednání mohly přijít, ale není to pravděpodobné," řekl Novinkám Štěpánek.

Zelení také přijali usnesení, ve kterém odsoudili nedávné kroky nynějšího šéfa lidovců Jiřího Čunka za to, že přestěhoval Romy z centra Vsetína, a za jeho zacházení s touto menšinou. Uvedl to předseda zelených Martin Bursík.

Lidovci odmítli podmínku exkluzivity

"Koaliční smlouva a programové prohlášení vlády musejí obsahovat priority KDU-ČSL, které již byly dohodnuty ve společném trojkoaličním programu z června 2006," řekl šéf lidovců Čunek.

Lidovci ale odmítli podmínku exkluzivity, kterou si již v pátek vynutili zelení a která spočívá v tom, že strany případné trojkoalice by neměly vést žádná jiná paralelní politická jednání. Čunek to zdůvodnil tím, že jeho strana sice nemá v úmyslu žádné takové debaty vést, ale tato podmínka není podle něj na místě.

Lidovci se chtějí podle svého vedení ucházet o podporu ČSSD pro koaliční vládu, přičemž Paroubkova strana by podle nich měla být důstojnou opozicí.

KDU-ČSL už o vládě s ODS a Stranou zelených jedná. Všechny tři strany vedly rozhovory o vzniku společného kabinetu už po červnových volbách do Sněmovny. Vláda však nevznikla, byť se strany již dohodly na programu. Tehdy stejně jako nyní je hlavním problémem vznikající trojkoalice to, že ve dvousetčlenné sněmovně má jen 100 poslanců, což nestačí k vyslovení důvěry.

Trojkoalice by důvěru Sněmovny mohla získat tehdy, kdyby pro ni hlasoval i někdo z řad poslanců ČSSD či KSČM, anebo kdyby někdo z nich před hlasováním opustil jednací sál. Tím by trojkoalice získala početní převahu nad ČSSD a KSČM.

Předseda KDU-ČSL Čunek v minulých dnech vyjádřil neochotu vytvořit trojkoaliční vládu, které by k existenci pomohli takzvaní přeběhlíci z jiných stran. Také předsednictvo KDU-ČSL již dříve doporučilo širšímu vedení strany, aby lidovci nadále jednali o vládě s ODS a zelenými, ale za podmínky, že taková koalice se nebude opírat o hlasy "přeběhlíků" z jiných stran.

Reklama

Související články

Nabídka ODS slepit vládu štěpí lidovce

Podpora i podoba případné trojkoaliční vlády, o kterou opět usiluje ODS, je nyní v rukách lidovců. Zatímco zelení již na původní uspořádání předběžně kývli,...

Paroubek: řešením je vláda odborníků

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se v pátek vrátil k myšlence vlády odborníků. Do kabinetu by je nominovaly jednotlivé strany a premiérem by byl nestraník. V době...

Topolánek Klausovi seznam ministrů dnes nedá

Předseda ODS Mirek Topolánek nepředá prezidentu republiky v pátek seznam jmen ministrů, i když to ve čtvrtek večer slíbil. Novinkám to potvrdil předseda...

Výběr článků

Načítám