Hlavní obsah

Klaus: jsme o 190 dnů  zpátky, chci mluvit s Topolánkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus není nadšen z posledního vývoje kolem sestavování nové vlády. Rozhodnutí Výkonné rady ODS ukončit přípravy společného kabinetu s ČSSD a lidovci podle něj znamená, že se politická situace vrací o 190 dnů zpátky. Chce se sejít s premiérem Mirkem Topolánkem a nevyloučil ani setkání s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

Článek

"Vrátili jsme se do bodu nula, ke 3. červnu 2006, tedy o 190 dní zpátky," řekl Klaus vzápětí po svém návratu ze zahraniční cesty s tím, že se o rozhodnutí ODS dozvěděl prostřednictvím různých SMS. Jednoznačné stanovisko tedy může zaujmout až po schůzce s premiérem.

Pokud by Topolánek nebyl právě na summitu EU v Bruselu, Klaus by ho podle svých slov povolal na Hrad okamžitě. Premiér by se měl kvůli politické situaci údajně vrátit z Belgie ve čtvrtek v noci.

Klaus také řekl, že pokud půjde Topolánek do Sněmovny žádat o důvěru a nebude mít dojednanou podporu, bude to chápat jako výzvu řešit vše co nejrychleji třetím pokusem a předčasnými volbami.

Klaus: Topolánek může pověření vrátit

Podle prezidenta patří mezi možná východiska ze současné politické situace to, že by Topolánek vrátil jmenování předsedou vlády. Ale ODS tento krok nepředpokládá. "Je to krajně nepravděpodobná varianta a výkonná rada by něco takového neschválila," soudí místopředseda ODS Petr Nečas.

Prezident na otázku Práva, zda ho premiér o výsledku jednání výkonné rady informoval, řekl: "Informace o výsledcích výkonné rady mám pouze ze zpráv veřejných médií, nikoliv osobně, ale abychom to nedramatizovali, byli jsme někde za letu mezi Kapským městem a Keňou... Nedělejme z toho zas velkou věc".

Paroubek chce od Klause ujištění o přeběhlících

Paroubek ve čtvrtek požádal Klause o schůzku, na které si chce šéf soc.dem. ověřit, že prezident neschválí vládu stojící na hlasech přeběhlíků. Paroubek také na sobotním jednání Ústředního výkonného výboru strany navrhne, aby případní poslanci sociální demokracie, kteří by podpořili vznik pravicové vlády, byli z ČSSD vyloučeni. [celá zpráva] Z klubu ČSSD odešli dva poslanci, Michal Pohanka a Miloš Melčák.

Reklama

Související články

ODS odpískala vládu s ČSSD a lidovci

Výkonná rada ODS ve středu večer rozhodla ukončit jednání o vládě s ČSSD a KDU-ČSL, pokud by měly platit dosud dohodnuté podmínky. Oznámil to po jednání rady...

Paroubek: vláda ČSSD s ODS mohla fungovat

Společná vláda ODS, ČSSD a lidovců podle šéfa soc. dem. Jiřího Paroubka mohla fungovat. Řekl to Právu poté, co Výkonná rada ODS oznámila, že přerušuje jednání...

Výběr článků

Načítám