Hlavní obsah

Čunek: S Topolánkem a Paroubkem se dá mluvit

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křesťanští demokraté zvolili v sobotu o svého čela vsetínského starostu a senátora Jiřího Čunka. Politik, jehož jméno ještě před čtvrt ropkem znal málokdo, se už v neděli sešel s předsedy dvou nejsilnějších stran, aby sondoval, jak pokračovat v jednáních o vládě.

Článek

Setkal jste se s předsedy ČSSD a ODS. O čem jste jednali?

Pozval jsem je v neděli na oběd, oni to přijali. Ještě jsem chtěl pozvat pana Bursíka, ale ten je v zahraničí, takže to nešlo. Chtěl jsem, abychom se sešli v této sestavě. Mám z toho normální pocit, s oběma pány se dá dobře komunikovat. Dohodli jsme se, že programová jednání budou pokračovat. Bude záležet, kam dojdou programoví vyjednavači. Má cenu se sejít, až program dohodnou.

Narazili jste na nějaké problémy?

Ano, mluvili jsme o všech zásadních problémech. Dohodli jsme se ale na tom, že podrobnosti nebudeme prozrazovat.

Na sjezdu jste v kandidátském projevu nestačil říci, kam chcete stranu dovést. Expředseda Miroslav Kalousek špičkoval, že delegáti zvolili jediného kandidáta, který v projevu neřekl, jakou má vizi.

Vše, co bylo potřeba, jsem řekl. Panu Kalouskovi mohu říci, že zatímco měl vždy plamenný projev, ve skutečnosti dělal něco opačného. V předvolebním čase jsem popsal mnohé věci. S většinou delegátů jsem se sešel na krajských a okresních konferencích, tam mě slyšeli.

Udělal jsem chybu, že jsem měl projev připravený na dvacet minut a oni mi po sedmi minutách řekli dost. Nicméně jsem řekl to podstatné, že musíme obměnit celé vedení, jinak odstoupím. Delegáti to, jak vidíte, respektovali. Po volbě jsem uvedl, kudy bychom se měli ubírat. Sociální spravedlnost musí být naše téma, které nyní chceme nést. Je to téma, které pálí celou Českou republiku.

Do voleb jsme jako strana šli s nějakým programem, a bylo by nepoctivé, kdybychom ho teď měnili. To by dopadlo tak, že by před volbami každý slíbil 200 tisíc platy, všechno zadarmo a vzdušné zámky a po volbách by řekl, že to přehodnocuje.

Tím, že jste se sešel s předsedy velkých stran jste dal najevo, že chcete pokračovat v jednání o koaliční vládě?

Tím jsem dal najevo, že se dozvím, že buď to nemá cenu a pojďme k třetímu pokusu a k předčasnýmvolbám, nebo se dohodněme na dobrém programu a udělejme vládu společně. My jsme se dohodli, že budeme pokračovat ve vyjednávání programových tezí.

Bude žádat zelené, aby se k jednání vrátili?

Já určitě ano. Chci se s panem Bursíkem určitě setkat.

Jak byste se postavili k možnosti vlády ODS, KDU-ČSL a zelených podporované přeběhlíky nebo frakcí poslanců ČSSD?

Myslím si, že podporování přeběhlických tendencí je cesta do pekel, politická korupce a znemravňování celé politické scény.

Znamená to, že když dohoda, tak jedině s celou ČSSD?

Ano, to je můj názor, že by to tak mělo být.

Po sjezdu zasedlo předsednictvo, našli jste již kandidáty, které byste mohli nominovat do příští vlády na ministerské posty?

Nemluvili jsme o tom.

A vy byste angažmá přijal?

Není dost dobře možné, aby do KDU-ČSL kandidoval polotučný předseda. Každý předseda si musí být vědom, že musí být ve vládě.

Kalouska jste označil na sjezdu za nejlepšího makroekonoma ve Sněmovně, znamená to, že s ním počítáte na nějakého ekonomického ministra?

To je předčasné.

Co říkáte na to, že se na sjezdu objevila skandální informace o údajně chystané likvidaci Stanislava Juránka?

Já to beru jako nesmysl. Absurdní pro mě je, že Stanislav Juránek tu myšlenku připustil. Také to, že se to řešilo na sjezdu a že to na něj bylo záměrně načasováno. Mohlo se to vyřešit dřív. Mnohým lidem na straně příliš nezáleží, protože takovýto mediální obraz nás poškozuje daleko víc, než cokoli jiného. Stanislav Juránek se omluvil a pro mě je to vyřízené. Nemohu říci všechno, ale vím, že v době, kdy se to stalo, byl ve velmi složité životní situaci.

Vy jste uvedl, že odstoupíte, kdyby byl v novém vedení někdo z toho starého, kdo nezabránil Kalouskovi jednat o vládě s ČSSD podporované komunisty. Přitom Juránek i Vlasta Parkanová o tom věděli a nyní jsou místopředsedy. Není to nedůslednost?

Jenomže Kalousek udělal chybu, i když to asi myslel dobře, když označil těch 12 Jidášů. A pak se ukázalo, že jich bylo více. To by se nedalo zastavit. Pro mě je to uzavřené. Odpovědnost neslo předsednictvo. Kdyby se celostátní výbor tomu nepostavil a schválil to, tak bych řekl, ať ti lidé z něj odejdou také.

Kdo je Jiří Čunek:

Narodil se 22. února 1959 ve Zlíně. Po ukončení odborného učiliště vystudoval strojní průmyslovku ve Zlíně. Pracoval jako automechanik u Pozemních staveb Zlín, v letech 1982-1998 působil nejprve jako bezpečnostní technik a poté jako vedoucí bezpečnosti práce ve Zbrojovce Vsetín. Je ženatý a má čtyři děti.

Členem KDU-ČSL se stal v roce 1990. V roce 1994 byl zvolen zastupitelem města Vsetín, jeho starostou je od roku 1998. Od roku 2000 působil také v zastupitelstvu Zlínského kraje. V říjnu 2006 se probojoval do Senátu.

V prosinci 2006 byl zvolen předsedou KDU-ČSL.

Od ledna 2007 byl vicepremiérem v koaliční vládě ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Zároveň zastává post ministra pro místní rozvoj. V lednu 2009 z vlády kvůli vývoji své údajné korupční kauzy z kabinetu odešel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám