Hlavní obsah

Čunkovo zvolení šéfem KDU-ČSL mají politici za dobrou zprávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Většina politiků označila zvolení vsetínského starosty a senátora Jiřího Čunka do čela KDU-ČSL za dobrou zprávu. Politici si ale zatím netroufají odhadnout, jak se s novým předsedou politika lidovců změní.

Článek

Podle prvního místopředsedy ODS Pavla Béma Čunek představuje většinový názor v KDU-ČSL. "Já osobně ten krok vítám," řekl Bém. Očekává, že se vyjednávací pozice lidovců o vládě pod Čunkovým vedením dramaticky nezmění a KDU-ČSL bude s ODS debatovat o proreformním kabinetu. "Není náhodou, že pan Čunek byl dovolen vedením KDU-ČSL do nejužšího vyjednávacího týmu, což bylo jakousi předzvěstí dnešní volby," uvedl.

Čunek na sjezdu řekl, že bude podporovat vznik kabinetu, který se nebude muset opírat o přeběhlíky. V případě, že tato varianta padne, povede stranu v opozici. Vláda ODS, KDU-ČSL a zelených by se musela opírat o hlasy části poslanců ČSSD. Bém jí sice dává přednost před možnou vládou občanských a sociálních demokratů s lidovci, ale tuto variantu nevylučuje.

Podle Škromacha je těžké odhadnout budoucí politiku lidovců

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha je Čunkovo zvolení dobrou zprávou hlavně pro lidovce, kteří se tak mohou dostat z určitého útlumu. "Pro nás bude zajímavé, jaká bude skutečně reálná politika pana Čunka jako předsedy, a kam povede stranu i ve vztahu k politice sociální demokracie," řekl. Zda a případně jak se změní politika lidovců, je podle Škromacha těžké odhadnout.

Místopředseda ČSSD je stoprocentně přesvědčen o tom, že volba nového předsedy ovlivní jednání o vládě, protože KDU-ČSL bude rozhodovat, jaký kabinet vznikne. "A to si myslím, že bude klíčové pro jednání příští týden," uvedl Škromach. Oprášená trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených je pro ČSSD neakceptovatelná, připomněl.

Filip si myslí, že se lidovci posunou více ke středu

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa by se strana pod Čunkovým vedením mohla posunout víc ke středu. Měla by tak na politické scéně působit jako "svorník", ne jako strana, která společnost rozděluje, uvedl Filip.

Podle Filipa by lidovci s Čunkem v čele mohli také ustoupit od své přísné antikomunistické linie. "Jiří Čunek podle mého názoru ví, že na komunální úrovni spolupracují všechny strany. Toto poznání může přispět k tomu, že přestane ten až příliš radikální antikomunismus uvnitř KDU-ČSL," řekl Filip. Jednání o vládě budou podle něj záviset i na tom, zda nový lidovecký předseda změní svůj vyjednávací tým a jak rychle "zvládne přestup z politiky komunální do centrální".

Podle Kuchtové se chtějí lidovci odpoutat od bývalého vedení

Podle místopředsedkyně zelených Dany Kuchtové dali lidovci Čunkovým zvolením najevo, že se chtějí od bývalého vedení strany odpoutat. Jaký bude ale další lidovecký kurz, ukáže podle ní až složení nového vedení strany. Pozitivně zhodnotila fakt, že Čunek nebyl na rozdíl od jiných lidovců proti tomu, aby se do jednání o vládě zapojili i zelení. Pro Stranu zelených ale dál zůstává problémem vystěhování Romů ze Vsetína. O něm a o postoji lidovců k menšinách chtějí s novými představiteli KDU-ČSL ještě diskutovat.

Za dobrou zprávu naopak Kuchtová označila to, že volba předsedy ukázala, že "ultrakonzervativní proud ztratil ve straně podporu". Jeho představitel Jiří Karas, který je odpůrcem potratů či registrovaného partnerství homosexuálů, v souboji o předsednické křeslo propadl.

Reklama

Související články

Čunek byl zvolen novým předsedou KDU-ČSL

Delegáti mimořádného sjezdu KDU-ČSL v brněnském Besedním domě zvolili novým předsedou strany vsetínského starostu a senátora Jiří Čunka. Z 312 přítomných...

Demonstranti proti Čunkovi jsou zklamaní

Brněnská demonstrace proti zvolení Jiřího Čunka do křesla předsedy KDU-ČSL skončila. Obrovské zklamání prožili podle Edity Stejskalové z občanského sdružení...

Výběr článků

Načítám