Hlavní obsah

ČSSD rozhoduje, zda chce do vlády nebo do opozice

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslance ČSSD v úterý čeká klíčová diskuse o účasti jejich strany v případné vládě s ODS a lidovci. Už minulý týden Právo upozornilo, že si někteří členové frakce myslí, že pro soc. dem. je vhodnější role opozice při menšinové pravicové vládě. Definitivní rozhodnutí se ale nečeká.

Článek

"Myslím si, že z našeho pohledu je jasné, že pokud by měl vůbec nějaký svazek vzniknout, tak že to nebude žádná svatba z lásky. Bude to svatba z rozumu. Čili není to pro soc. dem. záležitost, že za každou cenu musí sedět ve vládě," reagoval pro Právo šéf soc. dem. klubu Michal Hašek.

Nemyslí si, že je na místě rozhodnutí. "Pro mě osobně nestojí otázka tak - vláda nebo opozice, pro mě osobně teď je otázka, na základě jakých informací se rozhodnout," dodal šéf klubu, který patří mezi stálé vyjednavače ČSSD a má také naději na ministerské křeslo.

Záleží na programu

Místopředseda zahraničního výboru Karel Šplíchal si myslí, že by ČSSD by podle něj neměla opustit to, s čím kandidovala. "Pokud bychom programově ustoupili, tak se mi nezdá, že by bylo dobře, abychom se v tom angažovali," poznamenal.

Podobný názor Právu sdělil šéf mandátového a imunitního výboru Miloslav Kala: "Bude pro mě důležitý program, jestli se na něm nějak dohodneme. Nejsem zatím rozhodnutý tak, ani tak."

Místopředseda ústavně-právního výboru Stanislav Křeček si myslí, že záleží hlavně na tom, jaký vliv na vládu soc. dem. získá. "Pokud by její zastoupení bylo takové, že by neměla žádný vliv, byla by jen do počtu, pak nemá smysl v takové vládě být," reagoval pro Právo.

S tím souhlasí nestor soc. dem. poslanců, profesor Zdeněk Jičínský. Pokud podle něj jednání o "důstojné" nárazníkové koalici zkrachují, soc. dem. se ocitne v opozici a jako taková by se měla vůči vládě chovat. "Jakápak tolerance? Není na místě," řekl Právu Jičínský a dodal: "Když nebyla tahle cesta nastoupena v červenci, nevím, proč by měla být nastoupena v prosinci." Jičínský by v takové situaci byl příznivcem případného třetího pokusu o vládu.

Poslanec Miloš Melčák minulý týden přitom Právu naznačil, že případná menšinová vláda by mohla získat důvěru už nyní, v druhém pokusu. "Tolerance není podpora. Tolerování umožní vznik a ještě to neznamená, že jim něco odpustíme."

"Žádná vzpoura"

Ani místopředseda výboru pro životní prostředí Robin Böhnisch nedal jednoznačnou odpověď na otázku, zda do vlády, nebo do opozice: "Jestli vyjednáme rozumný kompromis, tak není důvod v té vládě nebýt."

Poslanec Karel Černý dal Právu najevo, že nechystá žádnou vzpouru, myslí si ale, že o roli soc. dem. ve volebním období musí rozhodnout nejen poslanecký klub, ale také nejvyšší orgán ČSSD mezi sjezdy - ústřední výbor. "Budu respektovat usnesení ústředního výkonného výboru," konstatoval Černý.

Jeho kolega Břetislav Petr cítí, že vedení strany má rozhodně výrazně více informací než on. Podle Petra je vždycky lepší být ve vládě, neboť rozhoduje asi 80 procent věcí, zatímco parlament jen 20 procent. "Z toho dlouhodobého hlediska je to pochopitelně poněkud na pováženou," připustil pro Právo Petr s tím, že každá varianta má své pro a proti. Mandát by vláda podle něj měla mít nejméně do druhé poloviny roku 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám