Hlavní obsah

Rath: Na nečinnost Julínka velké nemocnice doplatí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) v pátek obvinil odstupujícího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), že nepřevedl jím řízené fakultní nemocnice na neziskové nemocnice a tím je vážně poškodil. Zvažuje i trestní oznámení na něj. Julínek to ale týž den odmítl.

Článek

"Ministr Julínek má podle mne povinnost převést fakultní nemocnice, které zřizuje na neziskové nemocnice, protože nová forma je pro ně ekonomicky velmi výhodná," řekl Právu Rath. Vysvětlil, že pokud by se fakultní nemocnice staly z dnešních příspěvkových organizací neziskovými nemocnicemi, nemusely by od ledna platit žádné daně.

"Tyto peníze pak mohly použít na zlepšení chodu nemocnice zvýšení platů, lepší péči o pacienty," uvedl Rath. Dodal, že Julínek je tím významně poškodil.

Druhým důvodem je, že pokud by fakultní nemocnice byly neziskové, musely by zveřejňovat údaje na internetu co a za kolik nakupují. Tím by se zvýšila veřejná kontrola nad nákupy a nemocnice by nemohly plýtvat.

Třetí důvod, proč měl Julínek převést nemocnice na neziskové je podle Ratha ten, že zákon ukládá neziskovým nemocnicím sledovat parametry kvality péče a zveřejňovat je. "Julínek to ale zrušil a tak pacienti nevědí, kde a jak se léčí. V konečném důsledku je to poškozuje," řekl Rath.

Podle Ratha Julínek zanedbal svou povinnost a "může být volán dokonce k odpovědnosti možná i přes trestní právo, protože způsobil České republice škodu nemalého rozsahu. Tyto nemocnice budou muset platit daně a pohybovat se v jiném ekonomickém režimu, než na jaký ze zákona mají nárok."

Cikrt: Nemocnice neziskovými nebudou

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt Právu řekl, že na Rathova slova jim "nestojí za to reagovat." Podle něj "ministr Julínek neuvažuje, že jako zřizovatel převede fakultní nemocnice na neziskové, protože zákon je špatný a uvrhl by nemocnice do mnoha problémů. Ministerstvo vede rejstřík neziskových nemocnic, žádná se do něj ale dosud nepřihlásila."

Zákon o neziskových nemocnicích platí od června. Podle něj se mělo 140 ze 200 nemocnic k 28. listopadu přeměnit na neziskové. Ústavní soud v září tuto povinnost zrušil. Nyní záleží jen na vůli nemocnic a jejich zřizovatelů, jakou právní formu zvolí.

Reklama

Související články

Rath podal trestní oznámení na Julínka

Exministr zdravotnictví a současný předseda sněmovního zdravotního výboru David Rath (ČSSD) podal v pondělí trestní oznámení na odstupujícího ministra...

Rath se musí omluvit europoslanci ODS

Exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) prohrál spor s europoslancem Milanem Cabrnochem (ODS). Krajský soud v Praze v pondělí rozhodl, že se mu bude muset...

Výběr článků

Načítám