Hlavní obsah

ODS chce čtyřkoalici, ČSSD se do pondělí rozmyslí

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zástupci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se ve čtvrtek shodli na tom, že se pokusí vytvořit duhovou koalici bez komunistů, která by vládla do předčasných voleb v květnu nebo červnu roku 2008. ČSSD si po schůzce s ODS vzala čas na rozmyšlenou. Sociální demokraté se do pondělí rozhodnou, zda s návrhem souhlasí.

Článek

Řekli to po vzájemném setkání předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek. Ten novinářům řekl, že jeho strana nadále považuje za nejlepší kabinet s tříletým mandátem, je ale připravena uvažovat i o jiných variantách.

Čtyřkoalici označil Paroubek za "staronový projekt", který už ČSSD v minulosti vícekrát odmítla. "Musíme hledat nové příčiny, abychom ji mohli podpořit," uvedl. Dodal, že sociální demokraté chtějí v pondělí přijít s vlastním návrhem reformní agendy vlády. "Pokud se jí budeme účastnit," upřesnil Paroubek.

Sociální demokraté už přišli na jednání s ODS s rozpaky nad návrhem občanských demokratů sestavit čtyřkoaliční vládu. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach před schůzkou zapochyboval, že by vláda na rok a půl mohla mít nějaký reformní program. Podle něj se čtyřkoalice pro ČSSD nezdá být přijatelná.

Lidovci Topolánkův návrh přijali

Lidovci souhlasí se sestavením duhové koalice všech stran kromě komunistů. "Jsme připraveni podpořit variantu, která by na základě čtyř stran směřovala k předčasným volbám," uvedl úřadující předseda lidovců Jan Kasal.

Komunistická strana by tak jako jediná zůstala v opozici. Premiér Topolánek se ale příliš neobává, že by ji to mohlo posílit. "To řešení je na rok a kousek, je krátké a (posílení komunistů) je to nejmenší riziko pro Českou republiku," uvedl. "Je to cena za tuto dohodu, kterou jsme připravení přinést," dodal Kasal.

Nový kabinet podle Topolánka neprovede hluboké reformy. "Nicméně i za rok a půl se dá stihnout řada věcí. Pokud si jasně nadefinujeme konkrétní změny, jsme schopni je v této setavě prosadit," řekl.

Premiér se shodl i se zelenými

Topolánek se na kabinetu čtyř stran do roku 2008 dohodl i se Stranou zelených. Podle premiéra by tento návrh mohli přijmout i sociální demokraté. "Paroubek prohlašoval v minulých dnech leccos, ale naše poslední jednání dávají naději, že by na něj mohl přistoupit," řekl Topolánek.

Vyjednávací tým ODS sondoval v minulých dnech ochotu dalších stran přistoupit na vyhlášení předčasných voleb. Ve čtvrtek zahájil Topolánek další sérii setkání, jejichž tématem jsou programové otázky budoucího kabinetu. O půl jedenácté se setká se zástupci lidovců, po poledni přijme v Kramářově vile představitele sociálních demokratů. 

V pondělí zajde premiér za prezidentem Václavem Klausem, kterému donese výsledky jednání s politickými partnery.

Šéf ODS chce novou vládu sestavit do začátku prosince. "Řešení bude předmikulášské spíše než potříkrálovské," uvedl minulou středu Topolánek po schůzce s Klausem. [celá zpráva]

"Vytáhnout povoz z bahna"

"V téhle situaci je rozumné najit shodu co nejvíce politických partnerů na projektu, na kterém bychom pracovali," řekl Bursík. "Zkusíme zahájit rozhovory o čtyřkoalici, jejíž podmínkou by byly předčasné volby," dodal. Pro zelené je nejzazší termín pro jejich konání přelom jara a léta 2008.

Šéf zelených uvedl, že bude v příštích dnech jednat s lidovci a ČSSD. "Budou následovat rozhovory o programu vlády na rok a půl," dodal Bursík.

Podle něho představuje dohoda s Topolánkem "možně řešení situace, která si zasluhuje shodu všech na tom, že vytáhnou povoz, který zapadl do hlubokého bahna".

Termín voleb musí být v koaliční smlouvě

Podle zelených musí koaliční dohoda stanovovat přesný termín předčasných voleb. Jestli do nové vlády vyšlou odborníky nebo členy strany, se ještě neví. "Bude záležet na tom, jak se k tomu postaví další političtí partneři, aby to bylo vyvážené," upřesnil jejich předseda.

Variantu co nejrychlejších nových voleb odmítají představitelé ČSSD, kteří dávají podle slov jejich předsedy Jiřího Paroubka přednost "vládě, která vydrží do konce volebního období nebo za předpokladu mírně zkráceného volebního období".

Reklama

Související články

Topolánek chce novou vládu začátkem prosince

Premiér Mirek Topolánek se ve středu shodl s prezidentem Václavem Klausem na tom, že se objevil zárodek řešení povolební situace. Jedná se o širší dohodu...

ČSSD přistoupí na volby v létě 2008

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí uvedl, že kongres ODS vytvořil prostor pro stabilní vládu. Podle šéfa soc. dem. by příští vláda měla po roce působení...

Výběr článků

Načítám