Hlavní obsah

Podle Nečase a Sobotky vláda v příštím týdnu nevznikne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředsedové ČSSD a ODS Bohuslav Sobotka a Petr Nečas se v nedělním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce shodli, že vláda v příštím týdnu zřejmě ještě nevznikne a že k případné dohodě o její podobě dojde až po kongresu ODS.

Článek

Petr Nečas (ODS) otevřeně připouštěl, že k případné dohodě dojde až po kongresu ODS a téměř vyloučil, že by k ní došlo už v příštím týdnu: "Předpokládám, že k řešení dospějeme v následujících dvou týdnech, pokud k tomu bude vůle všech relevantních politických sil. A priori neblokujeme nic, ale pravděpodobně vidím naději na řešení v tomto týdnu jako nulovou." 

Bohuslav Sobotka se s ním na tom shodl. Nepředpokládá, že by ČSSD hned odsouhlasila formalizovaný návrh ODS, který jí bude předložen v pondělí. "V této atmosféře před kongresem realisticky neočekávám, že by ODS přišla s nějakými návrhy, které by mohla hned okamžitě na tom místě ČSSD přijmout a mohli bychom si podat ruce na celkové řešení," řekl Sobotka.

Petr Nečas si ovšem stěžoval na obtížná jednání se sociální demokracií, která podle něj příliš často mění názor: "Sociální demokracie, především její předseda, příliš často mění názory, hájil i zavrhl vládu odborníků, hájil i zavrhl velkou koalici, jednou prosazoval změny volebního zákona na úkor malých stran, jindy v jejich prospěch."

Bohuslav Sobotka postoj ČSSD hájil tím, že ODS v průběhu prvního pokusu sestavit vládu musela reagovat na nový požadavek ODS uspořádat předčasné volby: "Museli jsme změnit strategii, protože jsme čelili snaze uspořádat rychle nové volby. Návrh zkrácení volebního období na polovinu je vstřícný krok ODS, signalizovali jsme tím možnost kompromisu."

Předčasné volby chce 40 procent lidí

Možná podoba nové vlády z diskuse nevyplynula. Nečas opět zopakoval, že nemíní stavět na přeběhlících: "Volali jsme po institucionální dohodě se sociální demokracií a nestavěli jsme na jednom dvou třech přeběhlících, kteří přešli z bůhvíjakých důvodů." Předčasné volby, které vidí podle v neděli zveřejněného průzkumu agentury Median jako řešení politické krize 40 procent oslovených, však nevyloučil. "Je lepší jít k předčasným volbám, než přetahovat poslance."

Nečas zopakoval stanoviska ODS: "Máme konsistentní stanovisko hledat řešení na pevním základě, neuzavíráme se debatě, ale odmítáme exkluzivní jednání s ČSSD. Při debatě o změnách ústavy nechceme hodit KDU-ČSL a zelené přes palubu."

Ze slov obou místopředsedů vyplynulo, že si uvědomují nutnost dohody obou největších stran. Sobotka se odvolal na slova KDU-ČSL, podle nichž "nelze dosáhnout stabilního řešení" bez dohody ČSSD a ODS. Diskutující se shodli, že obě strany budou muset udělat ústupky.

Nečas nevyloučil ani vládu bez stranických špiček, ale zdůraznil, že je to trochu absurdní, když je sestavením pověřen šéf jedné ze stran.

Několikrát se zmiňovala i varianta koalice ODS, ČSSD a nárazníkové KDU-ČSL, o níž v sobotu informovalo Právo. [celá zpráva] Konkrétně se k ní však nikdo nevyjádřil, Sobotka to odmítl s tím, že dosud se informace objevily jen v médiích: "Od ODS jsme neslyšeli nic o návrhu s KDUČSL, možná ho předloží, pak o něm lze vést diskusi."

Reklama

Související články

Paroubek upřednostňuje dohodu se samotnou ODS

Předseda ČSSD Jiří Paroubek po sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru (ÚVV) strany zopakoval, že upřednostňuje velkou koalici ČSSD a ODS nebo podporu...

Výběr článků

Načítám