Hlavní obsah

ODS údajně dohodla koalici s ČSSD a lidovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle vlivného člena ODS vyjednavači občanských demokratů dohodli širokou koalici ODS, soc. dem. a lidovců, která by prý mohla vládnout do června 2008 i déle.V pátek získalo tuto informaci z kuloárů Právo.

Článek

"Bylo dohodnuto přivzetí sociální demokracie do koalice. Diskutovalo se o termínu předčasných voleb do června 2008, případně déle," řekl Právu zdroj.

Šlo by tedy o velkou koalici, v níž by lidovci tvořili jakýsi nárazník, jak to už jejich představitelé nabízeli po druhém kole senátních voleb. Koalice by měla drtivou ústavní většinu 168 z 200 mandátů.

Informaci se však nepodařilo ověřit z dalších zdrojů. Zákulisní dohoda by mohla být zveřejněna například až po kongresu ODS, který se koná příští víkend.

Široká koalice by nemusela být proti srsti prezidentu Václavu Klausovi. Ten se po jednání s šéfy sněmovních stran na Hradě vyslovil pro vládu dvou, tří či čtyř stran.

Člen předsednictva ČSSD Právu ale řekl: "Zdá se mi to nereálné." Další nejmenovaný člen vedení soc. dem. uvedl: "Řešily se různé varianty, ale nic takového Paroubek neřekl." Jiný významný představitel ČSSD soudí: "Do kongresu ODS nic nebude."

Je otázkou, zda by případná dohoda obsahovala i návrh šéfa soc. dem. Jiřího Paroubka, který uvedl, že je ochoten kandidovat na předsedu Sněmovny. Tím by se vzdal třetího pokusu o sestavení vlády.

S koalicí ODS, ČSSD a KDU-ČSL přišel jako první šéf lidovců Jan Kasal. Podle něj  by lidovci a případně zelení tvořili nárazník mezi ODS a soc. demokraty. "KDU-ČSL nabízí, že je připravena vytvořit jakési nárazníkové pásmo mezi ODS a ČSSD v jakési duhové variantě, protože si myslíme, že je třeba katalyzátoru, který by vztah těchto dvou stran odblokoval," řekl po senátních volbách Kasal při diskusi všech předsedů parlamentních stran v ČT.

Topolánek s ním souhlasil: "Já musím říci, že to Jan Kasal říkal správně."

Paroubek nevyloučil jednání. "Pokud jde o duhovou koalici, já neříkám, že to není projekt, o kterém se nedá jednat, já to vidím ale jako velmi málo pravděpodobné," uvedl.

Duhovou koalici odmítají zelení. Jejich šéf Martin Bursík prosazuje vládu odborníků. Komunisté chtějí vládu všech stran.

Reklama

Související články

Tlustý v ODS narazil

Špičky občanských demokratů se ve čtvrtek distancovaly od názoru ministra financí Vlastimila Tlustého, který se v Právu vyslovil pro menšinovou vládu...

Výběr článků

Načítám