Hlavní obsah

Odpůrci Temelína nevylučují další blokádu hranic

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hornorakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín nevylučují další blokádu hraničních přechodů s Českou republikou. Rozlítilo je vydané kolaudační rozhodnutí na oba dva bloky elektrárny, které v pátek 3. listopadu vydal jihočeský krajský úřad.

Článek

"Už jsme oslovili se žádostí příslušné rakouské správní orgány, aby nám vydali povolení k blokádě hraničních přechodů. Zatím jejich rozhodnutí nemáme, ale z prvních jejich reakcí vyplývá, že bychom povolení mohli dostat. Nevylučuji, že s blokádami začneme už o tomto víkendu, ale vzhledem k tomu, že půjde o dlouhodobější akce, nikoliv o blokování hranic po dobu jen několika hodin, začnou protesty spíše až v příštím týdnu " řekl Právu v pátek v poledne představitel  hornorakouského sdružení Atomstopp Andreas Reimer.

Rakouské správní orgány, ale i aktivisté zřejmě čekají na odpověď českého ministerstva zahraničí, na nějž se okamžitě po vydaném kolaudačním rozhodnutí obrátil rakouský ministr životního prostředí Josef  Pröll (ÖVP).

" Potěšilo nás, že pan ministr zaujal ke kolaudaci jednoznačné stanovisko a  jasně české straně vzkázal, že kolaudace je možná až po vyjasnění a odstranění bezpečnostních rizik, neboť jinak by šlo ze strany ČR o nerespektování dohod z Melku," zdůraznil Reimer s tím, že pokud bude odpověď z Prahy vyhýbavá, musí česká strana počítat s množstvím blokád. Ty by se zřejmě opět soustředily zejména na hraniční přechody v Dolním Dvořišti, Českých Velenicích a případně ve Studánkách.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakušané zablokovali kvůli Temelínu přechod

Rakouští aktivisté, kterých byly podle odhadů asi dvě stovky, v neděli odpoledne na hodinu zcela zablokovali hraniční přechod Wullowitz-Dolní Dvořiště. Dvanáct...

Výběr článků

Načítám