Hlavní obsah

Německý tisk: poraženým je Špidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

První kolo českých prezidentských voleb považuje německý tisk za prohru toho, kdo v nich vůbec nekandidoval, a to premiéra a šéfa ČSSD Vladimíra Špidly.

Foto: Aleš Tichý

SDH Němčice - 14.10.2010

Článek

První pokus zvolit nástupce prezidenta Václava Havla skončil kvůli Jaroslavu Burešovi debaklem nejen vládních sociálních demokratů, ale také předsedy strany Vladimíra Špidly, píše Berliner Zeitung. Výsledek jen přiživuje pochybnosti o vůdčích kvalitách předsedy vlády. Špidla ztroskotal nejen jako moderátor své strany, ale nebyl schopen ani organizovat většinu v parlamentu. Vládní koalice se silně otřásá a nastává hodina návratu bývalého ministerského předsedy Miloše Zemana, který stále ještě jako šedá eminence tahá za četné nitky.

Jeho kalkulace zatím vychází. Možný souboj mezi Václavem Klausem a Zemanem by přitom nebyl dobrý signál pro sousedy Německo a Rakousko. Oba se totiž loni vyznamenali pochybnými dějinnými komentáři a ostrými útoky proti sudetským Němcům, uvádí list.

Špidlův hrůzný sen

Nástupce Miloše Zemana v čele sociálních demokratů se marně pokoušel při prezidentských volbách zvrátit vývoj, který mu přináší hrůzný sen, uvádí Die Welt. Nikoho víc se Špidla nemusí obávat než Zemana, který ho kdysi korunoval na nástupce. Špidla ví dobře, že prezident Zeman by bez skrupulí z Hradu fungoval jako nadpředseda vlády. Veškeré snahy šéfa ČSSD srovnat stranické řady ale selhaly.

Špidla, který se podle pozorovatelů raději ukazuje ve světle ramp Evropské unie nebo NATO, než aby se staral o stranu, zcela zřetelně podcenil zemanovskou frakci. Na stranickém sjezdu koncem března by Zemanovi stoupenci mohli zaútočit a vymanévrovat Špidlu z vedení i přesto, že by riskovali rozštěpení, soudí Die Welt.

Ztroskotání kandidáta ČSSD vyprovokovalo zkoušku pevnosti české vládní strany, uvádí Süddeutsche Zeitung. Ochromená je především pozice šéfa strany Vladimíra Špidly, který chtěl zabránit návratu Miloše Zemana. Mnozí straníci mu ale poslušnost odepřeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám