Hlavní obsah

OSN se má zabývat jednou z prezidentských milostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Jednou z kontroverzních milostí prezidenta Václava Havla se bude zabývat Výbor pro lidská práva OSN v Ženevě. Obrátili se na něj rodiče Jiřího Valenty, kterého v Pardubicích zabila podnapilá řidička. Havel ženu, odsouzenou k ročnímu vězení a zákazu řízení, omilostnil.

Článek

Valentovi jsou prvními Čechy, kteří se na výbor OSN obrátili se stížností na prezidentskou milost. Výbor pro lidská práva je podle právního zástupce rodiny Petra Šády jedinou a poslední instancí na světě, která by mohla v daném okamžiku přijmout kvalifikované a právně odůvodněné rozhodnutí v tomto případě. "Mohl by například konstatovat, že udělením milosti byla porušena práva mých mandantů, v tomto případě poškozených," řekl Šáda.

Vychází z faktu, že právo prezidenta udělit milost není neomezené, ale musí respektovat mezinárodní smlouvy, kterými je ČR vázána. Udělením milosti podnapilé řidičce byl podle něj porušen zejména Mezinárodní pakt o občanských a lidských právech a Evropská úmluva o ochraně lidských práv a základních lidských svobod.

Devatenáctiletý syn Valentových zahynul pod koly automobilu řízeného Irinou Hnízdilovou v květnu 1996. Žena řídila bez oprávnění, jela nepřiměřenou rychlostí a byla pod vlivem alkoholu. Když po svém odsouzení vyčerpala všechny opravné prostředky, prezident Havel ji v roce 1999 omilostnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám