Hlavní obsah

V Jeseníkách a Krkonoších už vyrazili první běžkaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hřebeny jesenických hor vyrazili první běžkaři. Lyžaři se projeli například na trase mezi Ovčárnou a Pradědem. Podle záchranářů sníh i nadále padá, stále jej však není optimální množství. Lyžaři se objevili také v Krkonoších. Zde vlekaři Na Černé hoře u Janských Lázní a v Horních Mísečkách také díky ochlazení minulých dnů spustili umělé zasněžování sjezdovek.

Článek

"Sněhu stále přibývá. Nyní je jeho vrstva hluboká od deseti do 20 centimetrů a pořád drobně sněží. První běžkaře už jsem na horách viděl. Je to však ještě bída, nemá to podklad. Na starší běžky to však už je," uvedl dispečer z horské služby na Červenohorském sedle.

První milovníky běžeckého lyžování zaznamenali také jeho kolegové na Ovčárně, kde je výchozí trasa k nejvyšší hoře Jeseníků Pradědu. "Pár jich tady na cestě mezi Ovčárnou a Pradědem již lyžuje. Možná někteří míří i na Švýcárnu. Dělají jim tady už se skútrem stopu," uvedl tamní záchranář.

Podle náčelníka horské služby v Jeseníkách Michala Klimeše se na horách většinou naplno běžecká sezona rozběhne až v polovině listopadu. První vleky obvykle začínají jezdit až na začátku prosince.

V Jeseníkách nyní stále padá sníh, teplota se pohybuje čtyři stupně pod nulou a fouká vítr. Sníh padá i v Beskydech, kde je momentálně asi jeden stupeň pod nulou a místy leží až dvaceticentimetrová vrstva sněhu. Zatím se tam ale podle horské služby nelyžuje. Také na vrcholcích Krušných hor leží sníh. Je ho zde však pouze několik centimetrů, užívají si ho tam hlavně děti.

Krkonoše navštívili první běžkaři

V Mísečkách se v sobotu na upravené trati objevili první běžkaři. Skiareál jim upravil dvoukilometrový okruh pro volné bruslení. Přírodního sněhu je v Mísečkách asi 15 až 20 centimetrů. Loni v Mísečkách sezona začala 24. listopadu.

Na horách sněžilo celé dopoledne a teploty se pohybovaly několik stupňů pod bodem mrazu. Nyní horní partie Krkonoš pokrývá až 20 centimetrů sněhu.

Aktuální varování meteorologů na tento víkend
Čtěte ZDE

"Uměle zasněžujeme od čtvrtka. Pokud chladno vydrží, chceme na příští víkend pro lyžaře upravit sjezdovku Anděl na Černé hoře. K vleku na Andělu by se lyžaři dostali novou kabinovou lanovkou," řekl v sobotu šéf vlekařů v Janských Lázních Petr Hynek. Pokud sezona začne příští týden, bude to rekord v historii střediska. Loni se vleky na Černé hoře rozjely 25. listopadu.

Více než desítku sněžných kanonů v pátek spustila také společnost Skiareál Špindlerův Mlýn v areálu Horní Mísečky. Vedoucí mísečských vleků Zdeněk Spilka však zatím v rychlé rozjetí vleků příliš nevěří. "Předpověď počasí není příznivá. Čeká se oteplení," konstatoval.

Někteří vlekaři považují spuštění sněžných děl za předčasné. Například společnost Ski Pec z Pece pod Sněžkou by v případě příznivých podmínek chtěla sezonu zahájit až 17. listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám