Hlavní obsah

Na horách sněží, silničáři řeší první problémy

– KARLOVY VARY
Právo, Novinky, František Kšajt

Předpovědi meteorologů se vyplnily a v horských oblastech na západě země začalo ve středu hustě sněžit. První sníh komplikuje situaci na silnicích v okolí Klínovce v Krušných horách.

Článek

Na Klínovci napadlo během středy pět centimetrů sněhu. Ten neodtává a zejména na silnicích způsobuje řidičům velké problémy. V Krušných horách navíc hustě sněží a fouká silný vítr. Právo o tom informoval náčelník horské služby v Krušných horách Rudolf Chlad.

Hřebeny nejvyšších českých hor, Krkonoš, pokryl ve středu odpoledne dvoucentimetrový sněhový poprašek a teplota klesla mírně pod bod mrazu. Led změnil komunikace ve vyšších polohách v nebezpečnou klouzačku. Večer sníh padal i v Jizerských horách.

V Jeseníkách napadlo během středy asi pět centimetrů sněhu. Zda se tu udrží, záleží na teplotách. Do pátku by ve výškách nad 800 metrů nad mořem mělo napadnout až 20 cm sněhu.

První sníh letos přišel dříve

Silničáře a obyvatele horských oblastí tak ve středu čekal brzký příchod zimy. Moravskoslezský kraj zase zasáhl prudký vítr, který v regionu od úterního odpoledne do středečního rána zlomil na tři desítky stromů.

Zima se rozhodla udeřit dříve. Loni napadl v Karlovarském kraji první sníh 15. listopadu. Neroztál, jen zde připadával a zmizel vlastně až na jaře. Letos ochlazení a sněžení přichází dřív a navíc je provázeno nebezpečným a silným nárazovým větrem.

"Teplotní kontrast mezi oceánem a pevninou se projevuje každý podzim. Pouštějí se přece draci! Ale vítr by je neměl dětem rvát z rukou. Takhle silný vítr je v těchto dnech skutečně zvláštností. Vpády studeného vzduchu, provázené silným větrem a sněžením, jsou pro začátek listopadu skutečně ojedinělé," řekl Právu ve středu meteorologický pozorovatel ze Šindelové v Krušných horách Rudolf Kovařík, který zde sleduje počasí již třicet let.

"Ve středu ráno, kdy radikální změna počasí začala, dosahoval už vítr v Krušných horách ve čtyři hodiny ráno v průměru kolem 18 m/s, v nárazech až 21 m/s, což jsou rychlosti kolem 90 km za hodinu. To nejhorší nás ale ještě čeká. Přijde podružná studená fronta se sněhem a podle současné situace napadne do pátku v západočeském regionu až 20 cm nového sněhu," doplnil Rudolf Kovařík.

Sněžit bude i v nížinách

Sněžení však meteorologové předpovídají na více místech. Například v hlavním městě bylo ráno krásné slunečné počasí s modrou oblohou, podle předpovědi by však již večer měl v Praze spadnout první letošní sníh.

Zejména motoristé by tak neměli podcenit příchod zimy, a včas přezout své automobily do zimních pneumatik. Každoročně se v tomto období stává řada nehod, kdy se vozidlo s letními gumami stane na sněhovém poprašku neovladatelné.

 Vichřice zasáhly Severní Moravu i západní Čechy

"Na Bruntálsku hasiči v souvislosti s větrem řešili dvě desítky případů. Na Opavsku vyjeli k osmi zásahům, na Novojičínsku ke třem, na Karvinsku i na Frýdecko-Místecku vždy k jednomu spadlému stromu," řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Padající kmeny naštěstí nikoho nezranily a nezpůsobily ani vážnější škody na majetku.

Pracovnice Hydrometeorologického ústavu v Ostravě-Porubě uvedla, že například na hoře Šerák na Jesenicku dosahovaly nárazy větru až 30 metrů za sekundu, což je přibližně 110 kilometrů za hodinu. Vichřice přitom už začíná od 21 metrů za sekundu (77 kilometrů za hodinu). Přesně tolik naměřila stanice ve Světlé Hoře na Bruntálsku.

Prudký vítr začal zaměstnávat hasiče i v Karlovarském kraji. "V poledne jsme vyjížděli k dvěma padlým stromům v Mariánských Lázních, jeden byl přes cestu a druhý v elektrickém vedení a jeden strom hrozil spadnutím v Chebu. Všechny má na svědomí silný nárazový vítr s deštěm, který začal v kraji řádit," uvedl pro Právo tiskový mluvčí karlovarského hasičského záchranného sboru František Petr.

Anketa

Máte už na vozidle zimní pneumatiky?
Ano
39,2 %
Zatím ne, ale chystám se na to
50,3 %
Ne, přezouvat nebudu
10,5 %
Celkem hlasovalo 23596 čtenářů.

Reklama

Související články

Silný vítr lámal na Bruntálsku stromy

K několika polámaným stromům a k jedné utržené střešní krytině museli vyjíždět v úterý odpoledne hasiči na Bruntálsku. V jednom případě zde silný vítr dokonce...

Výběr článků

Načítám