Hlavní obsah

Čunek: ve Vsetíně klidně vyhraju znovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Znovuzvolený starosta Vsetína a nový senátor Jiří Čunek řekl, že pokud by ho celostátní konference KDU-ČSL vyzvala k rezignaci na senátorský mandát a případně vyzvala k vystoupení ze strany, v senátních volbách by kandidoval znovu, ale jako nezávislý. Dodal, že by volby vyhrál s ještě lepším výsledkem, než tím, který zaznamenal v říjnu.

Článek

"Samozřejmě bych o tom uvažoval, ale zároveň jedním dechem říkám, že v nových volbách, které by hned byly, bych určitě jako nezávislý - protože by mě zřejmě chtěli vyloučit ze strany - kandidoval a pevně věřím, že bych mohl dosáhnout podstatně větší podpory, než jsem ji dosáhl teď," prohlásil v pátek Čunek v ČT.

Čunkovo rozhodnutí vystěhovat z města romské rodiny, které neplatily nájemné, vyvolalo vlnu protestů. Tento krok kritizoval i úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal a místopředseda Senátu Petr Pithart. "Realizace, kterou zvolil Jiří Čunek, jde naprosto mimo názor a volební program KDU-ČSL," řekl Kasal novinářům. "Nechat to bez výrazné reakce prostě není možné, protože ten čin, ale i ty výroky, on na tom trvá podle všeho, jsou naprosto skandální," prohlásil Pithart.

Nového senátora ale například podpořil jihomoravský hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL). "Postupuje vůči neplatičům takovým způsobem, aby nejenom zajistil jejich práva a povinnosti, ale postupuje vůči nim i humánním způsobem. Místo bydlení nevyhovujícího pro ně zabezpečuje odpovídající bydlení," řekl v pátek.

"Řešení, které kolega Čunek zvolil, se mi nezdá být až tak úplně špatné. Lidi ze zdevastovaného baráku přestěhoval do nového ubytování, které se dostane málokomu," řekl senátor Jiří Stodůlka. 

Nesouhlas vyvolal i Čunkův výrok, podle kterého jenom čistí město "od vředů". Starosta Vsetína ale v ČT uvedl, že měl na mysli zdemolovaný pavlačový dům, z něhož museli Romové odejít a který bude zbourán.

Kasal nechće Čunka trestat

V pátek šéf lidovců částečně zmírnil svoji kritiku nového senátora. "Jsme připraveni postavit se za naše členy v krajích, kteří postupuji v souladu s naším volebním programem, Čunkova varianta ale pod to nespadá, i když je to možná řešení pro danou oblast vyhovující," uvedl Kasal.

Podle něj by Čunek neměl být stranicky potrestán a dodal, že jeho strana na to ani nemá mechanismy. Kasal dodal, že celostátní konference požádá sociální komisi strany, aby celou věc posoudila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám