Hlavní obsah

Žofie už nechtěla čekat. Narodila se v koupelně, tatínek ani nestihl přiběhnout a dítě zachytit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Vítání na svět bylo trochu punk. Porodila jsem sama v koupelně, než přijela sanitka,“ může dnes už s úsměvem hlásit známým sedmadvacetiletá Adéla Tyčová z Hradce Králové. Okolnosti narození její druhé dcery Žofinky skutečně dramatické byly. Dítě si o čtrnáct dní pospíšilo a porod probíhal opravdu zběsile.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Na dramatické chvíle narození dcery Žofie vzpomínají Jiří Hála a Adéla Tyčová po dvou týdnech už s úsměvem.

Článek

„Spal jsem a najednou slyším výkřiky ,Volej záchranku, volej záchranku. Už vidím hlavičku.´ Bylo půl druhé v noci. Přiřítil jsem se do koupelny, tam bylo všude hrozně krve, ale já jen viděl, jak tam stojí Áďa a drží Žofinku v náručí,“ popisuje tatínek Jiří Hála (32), podle něhož během dne nic nenaznačovalo, že by se malá měla narodit.

Společně s Adélou byli nakupovat, dokončili přípravu pokojíčku pro miminko, prostě neděle jako každá jiná.

„Nějaké signály byly. Ale už dříve jsem měla bolesti, které pak odezněly, tak jsem myslela, že to jsou opět poslíčci. Zašla jsem se umýt do koupelny. A najednou jsem cítila takové divné rup. To už jsem věděla, že jde do tuhého a začala jsem volat Jirku,“ vzpomíná Adéla.

Narodil se ve 23. týdnu, vážil půl kila. I díky speciálnímu lůžku dnes nemá 4měsíční Vašík žádné potíže

Děti

„Dostal jsem ukrutný šok, ale snažil jsem se chovat klidně. Volal jsem záchranku, komunikoval s operátorkou, reagoval podle pokynů. Žofinka začala hned brečet, to bylo dobře, jen jsme museli zajistit, aby byla v teple. Takže jsem hned běžel pro deku,“ pokračoval tatínek a přiznal, že když mu pak záchranáři nabídli, aby přestřihl pupeční šňůru, zmohl se jen na konstatování „Nezlobte se, chlapi, ale já mám dost“.

Foto: ZZS Královéhradeckého kraje

Do porodnice vezli Žofinku záchranáři.

Celý porod trval sotva dvě minuty. „Chovala jsem se nějak automaticky. Hlavně jsem myslela na to, že musím miminko chytit, aby nespadlo na zem. Byla jsem plná dojmů, euforie, ale přesto taková oblblá. Docházet mi to začalo až v porodnici,“ přiznala Adéla.

Zdravé miminko

Žofinka se naštěstí narodila naprosto zdravá, měřila 48 centimetrů a vážila 3050 gramů. Už za tři dny je pustili z porodnice domů, kde je už netrpělivě čekala starší sestřička. Zpočátku byla noční ptáče, ale dnes už v noci spí, jen se dvakrát probudí na jídlo. Se zájmem už sleduje věci kolem, a když přece jen potřebuje uklidnit, pouští jí rodiče Mozarta.

„My sice posloucháme jiný druh hudby, ale její dědeček byl koncertní mistr ve filharmonii. Zdá se, že ji to uklidňuje,“ dodala maminka Adéla.

Foto: archiv Adély Tyčové a Jiřího Hály

Žofinka v porodnici, narodila se ale doma.

„Chtěl jsem být u porodu, ale vlastně jsem to nestihl. Než jsem se vypotácel z postele a přilítnul do koupelny, Áďa už měla Žofku v náručí,“ směje se už Jirka, kterému právě končí otcovská dovolená.

Co radí záchranáři s blížícím se termínem porodu?

  • Přizpůsobit svou činnost možnému akutnímu odjezdu do porodnice.
  • Mít připravenu výbavu a promyšleny varianty odvozu.
  • Je dobré vyvarovat se pobytu na místech, která by mohla znamenat zhoršenou dostupnost, například chaty na samotě, horské boudy.
  • Pokud se z nějakého důvodu situace vyvine překotně, je třeba okamžitě volat tísňovou linku 155. Operátoři jsou připraveni a plně kvalifikováni pomoci s případným probíhajícím porodem telefonickou radou až do příjezdu výjezdové skupiny záchranářů.

Téměř 300 překotných porodů

Jen v Královéhradeckém kraji letos záchranáři vyjížděli k porodu téměř třistakrát. Většinou ale stihli rodičku dovézt do nemocnice.

„S porodem mimo nemocnici, ať už doma či cestou v sanitce, jsme se museli vypořádat zhruba pětadvacetkrát. Jen posledních 14 dní jsme jeli k porodu doma dvakrát. Jednou v Hradci Králové, podruhé na Náchodsku. Naštěstí obě maminky i miminka jsou v pořádku,“ uvedl mluvčí královéhradecké Zdravotnické záchranné služby Ivo Novák. Upozornil ale, že to není pravidlo.

„Není to tak dlouho, kdy život rodičce zachránila jen okamžitá krevní transfuze. Tato metoda je ovšem v přednemocniční péči unikátní a v Česku ji k dispozici mají jenom dva týmy v Hradci Králové a Ostravě,“ dodal.

V Ostravě ženy rodí na speciálním gauči

Děti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám