Hlavní obsah

V Ostravě ženy rodí na speciálním gauči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porodnický gauč si pořídila Gynekologicko-porodnická klinika Fakultní nemocnice Ostrava. Podle jejího přednosty Ondřeje Šimetky se inspirovali v Anglii, kde jsou porody na speciálním lůžku běžné. Novinka má podpořit přirozené polohy při spontánních nekomplikovaných porodech.

Foto: Pavel Karban, Právo

Přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Ondřej Šimetka (vlevo) ukazuje porodnický gauč, který Fakultní nemocnice Ostrava dostala darem.

Článek

„Podařilo se nám sehnat novinku v podobě porodnického gauče, který má sloužit k tomu, aby více podporoval ženu v zaujímání přirozených poloh, tím pádem zvyšoval šanci na normální porod a vedl k vyšší spokojenosti,“ vysvětlil Šimetka a doplnil, že novinku klinice daroval Nadační fond Propolis33.

Porodnický gauč zaujal místo v jednom z pokojů, kde vystřídal dosavadní lůžko zvané koza. „Tím, že to není koza, nutí ženu zaujmout přirozené polohy pro porod, které jsou spíše vertikální. To znamená ve stoje, vkleče, na čtyřech nebo v nějakém nášlapu,“ popsal s tím, že jde v podstatě o návrat ke kořenům.

„Pokud se podíváme na historické materiály, které ukazují, jak dříve probíhaly porody, většinou zobrazují ženy ve vertikální poloze, často obklopené dalšími ženami, které jim pomáhají. Nikdy však nevidíme polohu na zádech. A to napříč všemi kontinenty,“ upozornil přednosta kliniky.

Klidně by rodila každý týden, přípravy na hypnoporod se vyplatily

Podcasty a pořady

I když má porodnice gauč jen pár dní, odezva je podle Šimetky skvělá. „Máme ho krátce a žen, které u nás rodily, bylo zatím šest nebo sedm, ale byly spokojené a překvapené. A velmi pozitivní odezva byla i ze strany personálu a porodních asistentek. Proto jsme se po týdnu rozhodli, že objednáme další gauč, který bude ve druhém pokoji, kde opět vystřídá klasickou kozu,“ pousmál se.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ukázka, v jaké poloze se na speciálním gauči rodí.

Mezi prvními maminkami, které porodnický gauč vyzkoušely, byla i pětatřicetiletá Lucie Kazderová, která na něm přivedla na svět dceru Tinu. „Byl to můj třetí porod a první na gauči. Za sebe v něm vidím tři výhody. Díky více domáckému dojmu jsem si nepřipadala jak někde v nemocnici. Druhá je, že jsem mohla rodit v poloze, která byla podle mě přirozenější, a předpokládám, že i díky tomu jsem neměla žádné komplikace. A třetí výhodou je následný bonding, kdy si s námi vlezl na gauč i tatínek a mohli jsme si dvě hodiny užít společně,“ popsala maminka, která porod na speciálním gauči jen doporučuje.

Císařský řez zachraňuje životy, má ale i celou řadu negativ pro matku i dítě

Děti

Narodil se ve 23. týdnu, vážil půl kila. I díky speciálnímu lůžku dnes nemá 4měsíční Vašík žádné potíže

Děti

Může se vám hodit na Firmy.cz: Fakultní nemocnice Ostrava

Reklama

Související témata:
Přirozený porod

Výběr článků

Načítám