Hlavní obsah

Ženské vnady, o které muži nestojí

Novinky, das

Zatímco většina žen touží mít krásná velká prsa, aby byly pro muže atraktivní, muži to mají přesně naopak. Růst prsou na jejich vlastním těle u nich vzbuzuje komplexy a méněcennost. Mužů s většími prsy přitom přibývá. Je to dáno především nadměrnou hmotností mužů, jejich hormonální nerovnováhou a pak také poruchou jater či užíváním anabolik (podpůrné prostředky na růst svalů).

Foto: Profimedia.cz

Růst mléčné žlázy je řízen hormonálně.

Článek

Růst mléčné žlázy je řízen hormonálně a hlavními hormony, které tento proces řídí, jsou estrogeny. Ne vždy ale dochází při zvětšení prsou ke zvětšení samotné žlázy. Při obezitě jde obvykle jen o nahromadění tuku v oblasti hrudníku. Jedná se tedy o tzv. pseudogynekomastii. Tento problém lze velmi snadno minimalizovat zhubnutím a posílením prsních svalů. Konkrétní cviky naleznete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

O mnohem složitější problém jde, pokud se jedná o hormonální nerovnováhu a tedy tzv. gynekomastii. V určitém období života je zvýšená tvorba hormonu estrogenu u chlapců fyziologická, zejména v období puberty a pak také ve stáří, kdy dochází k poklesu hormonu testosteronu.

„Pokud se tak děje mimo tento věk, muži by měli zpozornět. Příčin totiž může být hned několik, mezi ty nejzávažnější pak patří nádorové onemocnění, a tedy rakovina prsu či zánětlivý proces,” vysvětluje plastický chirurg MUDr. Svatopluk Svoboda z 1. kolínského sanatoria.

Vyšší hladinu estrogenu mohou způsobovat kromě anabolik i nejrůznější doplňky stravy, současný životní styl, konzumace upravených potravin, potravin bohatých na rostlinné fytoestrogeny (sója), kouření marihuany i styk s toxickými látkami.

Další příčinou mohou být i některé léky, např. na srdeční onemocnění, zvětšenou prostatu, hypertenzi, vředovou chorobu žaludku, psychofarmaka či antibiotika.

„Roli mohou sehrát i onemocnění jater, ledvin, štítné žlázy a některé nádory, jako např. rakovina prostaty či prolaktinomu,” upozorňuje chirurg MUDr. Stanislav Strolený z Prsní poradny EUCe Kliniky Kladno.

Foto: Profimedia.cz

Gynekomastie má mnoho příčin

Rozhodně se nevyplácí problém zvětšených prsou bagatelizovat. „Ve zvětšené žláze se poměrně často objevují cysty, které není radno podceňovat. Karcinom prsní žlázy se totiž netýká jen žen. Sice se vyskytuje pouze u půl procenta mužské populace, ale ve všech případech se jedná o velmi závažný stav,“ varuje MUDr. Dušan Záruba, primář Ústavu estetické medicíny Praha Emauzy.

Proto je vždy lepší se nechat důkladně vyšetřit. K odhalení problému slouží endokrinologické vyšetření (stanovení hormonů v těle) a pak také ultrazvukové vyšetření mléčné žlázy, které pomůže rozlišit, zda se jedná skutečně o zvětšenou prsní žlázu, nebo o převahu tukové složky, a rozhodně dokáže odhalit případné nádorové onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Když trpí sebevědomí

I muži si zakládají na svém vzhledu. Pokud se jim začnou zvětšovat prsa, velmi významně to snižuje jejich sebevědomí. Mnozí z nich denně řeší, jak své zvětšené poprsí skrýt před okolím. V ten okamžik by přitom udělali cokoli, aby se takových prsou zbavili. Ne náhodou je estetická úprava prsů u mužů vedle operace očních víček a liposukce v současnosti třetím nejžádanějším zákrokem v plastické chirurgii.

Před řešením daného stavu je ale vždy důležité zjistit pravou příčinu. Pokud je zvětšení prsů způsobeno prostým zmnožením tukové tkáně u obezity, pak řešením bývá redukce váhy, cvičení, případně liposukce.

Fitness trenér Matyáš Hložek radí mužům, jak se zbavit nevzhledných zvětšených prsou Video: Novinky

Když za problémy stojí léky, pak většinou pomůže jejich změna či úprava indikace. Při hormonální nerovnováze mohou pomoci speciální léky. Další možností je chirurgické zmenšení prsů.

„Při operaci se musí odstranit celá prsní žláza, někdy je třeba doplnit zákrok liposukcí – odsátím tuku z podkoží v okolí žlázy,“ vysvětluje MUDr. Záruba.

V pooperačním období je převážně nezbytné po nějakou dobu stahovat hrudník elastickým pásem, aby došlo k vyrovnání kožního povrchu. Do běžného režimu se může muž vrátit při nekomplikovaném průběhu po deseti až čtrnácti dnech od zákroku.

„Plná fyzická zátěž a sportování jsou možné přibližně po měsíci až dvou, podle stavu hojení. Rekonvalescence je však individuální a závisí nejen na daných schopnostech hojení každého jedince, je i odrazem svědomitosti pacienta v době pooperační péče a rehabilitace. Nutno podotknout, že kůže a podkoží prsů se pokládají za tvarově stabilizované nejdříve dva až tři měsíce po operaci,“ dodává Záruba.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám