Hlavní obsah

Zdravotní příznaky, které by muži neměli nikdy ignorovat

Novinky, Dana Sokolová

Mnohdy se jedná z pohledu mužů o banality, které k životu patří, a není nutné je řešit. Ve skutečnosti ale může jít o prvotní známky nebezpečného onemocnění. Podívejte se s námi na ta nejzávažnější z nich.

Foto: Profimedia.cz

Podceněním prvotních příznaků si mohou muži velmi ublížit.

Článek

1. Erektilní dysfunkce

Může mít souvislost s únavou, stresem či vyčerpáním, ale také to může být včasné varování před vážným onemocněním srdce. „K erekci potřebuje tělo dobrou zásobu krve, problémy s erekcí tak lze považovat za jasný barometr kardiovaskulárního zdraví,” vysvětluje pro Daily Mail urolog Raj Persad z Bristol Royal Infirmary.

Srdeční onemocnění nastává nejčastěji z důvodu ucpání tepny, a to se právě nejrychleji ukazuje na mužském penisu, protože tepny v něm jsou mnohem tenčí než ty koronární. Podle kardiologa Grahama Jacksona se dá předpokládat, že do tří až pěti let po objevení problémů s erekcí, nastanou i srdeční problémy. „Pokud se problémy objeví již ve čtyřiceti letech, je až 50krát vyšší riziko, že do deseti let bude mít muž infarkt.”

Poruchy s erekcí tak lze vnímat i jako předzvěst možné dřívější smrti. Jakmile se tedy u mužů začnou objevovat v tomto směru byť jen nepatrné problémy, měli by navštívit okamžitě odborníka - urologa, případně praktického lékaře, který ho odkáže na další vyšetření.

2. Zvětšená prsa

Zvětšená prsa se nejčastěji objevují u obézních mužů, ale mohou být i známkou hormonální nerovnováhy a onemocnění jater. V ten okamžik větší prsa netvoří nadměrná tuková tkáň, ale prsní tkáň, a jedná se tedy o lékařskou diagnózu gynekomastii.

Za růst prsou může hormon estrogen. Obvykle mu v tom brání vyšší hladina testosteronu, ale pokud dojde k nerovnováze těchto dvou hormonů, prsa rostou. Někdy se tak děje v pubertě, mnohdy u chlapce postačí snížení hmotnosti. Jen v nejzazších případech je nutné volit operativní řešení, při kterém se odstraní část prsní tkáně.

V dospělosti ale zvětšená prsa mohou být znamením, že varlata nepracují správně. „Hypofýza stimuluje varlata k produkci, ale to se nedaří, a tak začne tvořit více estrogenu,” vysvětluje profesor Grossman.

Dále to může být příznakem onemocnění jater. Proto je tak důležité, aby muži zašli k lékaři a problém řešili. K lepší diagnostice pomáhá jednoduchý test na měření hladiny hormonů.

3. Noční chození na záchod

Časté noční chození na malou může být známkou zvětšené prostaty nebo rakoviny prostaty. Prostata je žláza o velikosti vlašského ořechu, jejíž hlavní úlohou je, aby se utvářel dostatek semenné tekutiny, která nosí spermie. Prostata je uložena pod močovým měchýřem, takže pokud dojde k jejímu zvětšení, může docházet k tlačení na měchýř a muž je nucen častěji docházet na toaletu.

Dalším příznakem je, když má muž problém déle udržet moč, a musí na toaletu vysloveně spěchat, aby se nepomočil. Nebo má při močení slabý proud, vyprazdňování u něj trvá dlouhou dobu a má neustále pocit, že jeho měchýř není úplně prázdný.

Ve všech případech je vhodná návštěva u urologa či praktického lékaře. Oba mohou provést test, který potvrdí problémy s prostatou a o jaký druh se konkrétně jedná.

4. Špatný čich nebo změna libida

Ztráta čichu může být také známkou špatné funkce varlat. Dost často bývá spojena i s tzv. Kallmanovým syndromem - genetickou poruchou, kdy vlivem nedostatečného množství mužských hormonů dochází k opožděné pubertě.

I za změnu libida může většinou hormonální systém, kdy varlata neprodukují dostatek mužských hormonů a v důsledku toho se objevují problémy s erekcí, ale také plodností.

Jelikož vše souvisí s tím, že hypofýza neprodukuje hormon gonadotropin, léčba spočívá právě v dodání tohoto hormonu. Opět je tedy dobré neotálet a navštívit praktického lékaře, případně endokrinologa.

5. Bulka ve varleti

Bulky a otoky varlat jsou u mužů poměrně častým jevem. Většina z nich je způsobena z nerakovinových důvodů a v podstatě nepotřebuje žádnou léčbu.

Nicméně na to nelze brát vždy zřetel, jelikož i jedna bulka, byť jen v opravdu malém procentu, může být právě rakovinového původu. Pokud zejména mladý muž ve věku 20-35 let objeví na svém varleti nějakou abnormalitu, měl by vždy navštívit lékaře a podstoupit vyšetření.

6.  Krev v moči  

Patří mezi nejčastější příznaky rakoviny močového měchýře. Jelikož se jedná v prvotní fázi o bezbolestný průběh onemocnění, muži tento problém často podceňují a k lékaři přicházejí pozdě. Za toto onemocnění nejčastěji mohou škodlivé látky, jako tabákový kouř, některé chemické látky apod.

Mezi další příznaky onemocnění patří bolest bederní páteře, případně bolest břicha, únava, časté nucení na vyprazdňování močového měchýře, neustále se vracející infekce močového měchýře a ztráta hmotnosti.

I když je nízká pravděpodobnost, že se u krve v moči skutečně jedná o příznak rakoviny, je dobré riziko onemocnění nepodceňovat a nechat se vyšetřit u odborníka.

7. Nadměrné pití alkoholu

Deprese se u mužů nemusí objevovat vždy v klasické podobě, a tedy ve formě smutku, poruch spánku, nedostatku energie či ztrátou jakéhokoli potěšení. Někdy o duševním stavu jedince prozradí víc nadměrná konzumace alkoholu.

Většina mužů je i v dnešní době od dětství vedena k tomu, aby se naučila překousnout a potlačovat své pocity. Kvůli tomu mohou psychické problémy dlouho zůstat skryty a stanou se věci, které okolí absolutně nečeká. Ať už se jedná o násilný čin či pokus o sebevraždu.

Ne všichni, kdo se rádi napijí, jsou tedy jen závislí na alkoholu. Důvody k jejich pití mohou být různé a je tak důležité nelámat nad těmito lidmi hůl a snažit se jim vždy pomoci. Alespoň tím, že s nimi vyhledáte odbornou pomoc.

8. Náhlá bolest palce u nohy 

Je to první příznak onemocnění dnou. Jedná se o druh artritidy, při kterém dochází k usazování močoviny (krystalů utrátu sodného) uvnitř či okolo kloubů. Děje se tak několik let, aniž by o tom člověk věděl. Může při tom docházet k postupnému poškození kloubní chrupavky, kostí, až následně nastane nevratné poškození kloubů.

9. Bulky kolem bradavky

Bulku v prsu nemusí mít jen ženy. Stejný problém může postihnout i muže, a to přestože mají mnohem menší množství prsní tkáně kolem bradavky, kde se nádory nejčastěji utvářejí.

Čím dříve je rakovina prsu diagnostikována a léčena, tím je lepší výsledek, tudíž je důležité, aby si muži nechali prsa zkontrolovat co nejdříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám