Hlavní obsah

Zelenina, která výrazně zhoršuje zápach potu v podpaží

S oteplením začíná být i velmi aktuální problém nadměrné pocení. Ačkoliv něčí pot téměř nezapáchá, jiný je cítit i chvilku poté, co dotyčný vyjde ze sprchy. Podle odborníků za to může hned několik faktorů - geny, pohlaví, rasa, věk, zdravotní stav, konzumace potravin a nápojů. Zatímco některé faktory ovlivnit nelze, skladbu stravy ano.

Foto: Jiří Antal, Právo

Lidé konzumující rajčata a výrobky z rajčat jsou vždy ohroženi páchnoucím potem.

Článek

Britští dermatologové ale přišli se zajímavým varováním. Kromě česneku a cibule může velmi ovlivnit zápach našeho potu konzumace rajčat.

Ačkoli jsou rajská jablka zdrojem velmi cenného antioxidantu lykopenu, který chrání tělo před rakovinou a řadou dalších chorob, obsahuje tato lilkovitá rostlina také terpeny, které se vylučují potem a velmi nelibě páchnou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Doktor Charles Stewart z Velké Británie popsal experiment s pacientem, který trpěl silným zápachem z podpaží. Třebaže se denně myl, jeho podpaží ihned produkovalo nepříjemný puch. Stewart si ale všiml, že někdy je to horší. Hlavně v létě, když dotyčný konzumoval hodně rajčat. Tak mu doporučil, aby je přestal jíst zcela. A po několika týdnech zápach v potu z podpaží výrazně zeslábl. Když začal jíst čtyři rajčata denně, zápach se vrátil.

„Znamená to, že lidé konzumující rajčata a výrobky z rajčat jsou vždy ohroženi páchnoucím potem,“ tvrdí doktor Stewart.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám