Hlavní obsah

Zdravé poklady z dovolené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedete do zahraničí? K takovým cestám patří i suvenýry. Pokud se inspirujete našimi tipy, nemusíte se rozhodně bát, že je blízcí vyhodí. Naopak si na nich pochutnají a ještě prospějí svému zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Levandulová pole

Článek

Chorvatsko a antidepresivní kráska levandule

Tradičně se za levandulí cestuje do francouzské Provence, zkrátka ale nepřijdou ani milovníci Jadranu. Do modrofialova se nejvíc z celého Chorvatska zbarvuje ostrov Hvar. Levandule lékařská se pěstuje hlavně pro květy. Ty mimo jiné obsahují kyselinu rozmarýnovou, známou pro své protizánětlivé, protivirové a antiseptické účinky.

Z ještě nerozvinutých kvítků si snadno připravíte čaj, když jednu až dvě lžičky květů zalijete 250 ml horké vody a necháte 10 minut odstát. Před jídlem vás nápoj povzbudí k chuti, po něm podpoří trávení a před spaním příjemně uklidní. Inhalace levandulové páry přijde vhod při nachlazení. Vonné sáčky umějí zklidnit rozvířené myšlenky. Oblíbeným suvenýrem je i esenciální olej z levandule. Jeho inhalace zmírní bolesti hlavy i příznaky úzkosti – studie prokazují účinek především při obavách před operací.

Itálie - olivy: zažeňte hlad

Během toulek po zemi plné vášně si olivovníků zaručeně všimnete. Pěstují se téměř ve všech regionech. Největším producentem oliv i olivového oleje je Kalábrie a Apulie. Ať si vyberete olivy černé, či zelené, vaši blízcí ocení nejen jejich chuť. Malé oválné plody jsou protizánětlivé, podporují zdraví srdce a jsou bohaté na antioxidanty.

Olivový olej snižuje riziko vzniku krevních sraženin, jež mohou způsobit infarkt či mrtvici

Zdraví

Oblíbenou součástí středomořské kuchyně se staly, protože obsahují zdravé tuky a také vlákninu, takže přirozeně zasytí na delší dobu. Pro využití všech benefitů však odborníci doporučují ustálit jejich konzumaci zhruba na čtvrtině šálku denně.

Bulharsko - růže damašská: hojivá síla pro srdce

Národní květina Bulharska vyniká jemnou vůní uklidňující mysl. Neroste ve volné přírodě, ale země na jihovýchodě Evropy má pro její pěstování perfektní klima.

V Údolí růží ve středním Bulharsku začali s produkcí růžového oleje již v 16. století. Dokáže zklidnit emoce, zvlášť po rozpadu vztahu. Při použití na pokožku regeneruje a má pozoruhodné hojivé vlastnosti. Účinný je při ekzémech i růžovce. Stimuluje také žilní a lymfatický systém. Květová voda z damašské růže si skvěle rozumí s citlivou pletí.

Okvětní lístky jsou bohaté na vitamin C. Čaj z této růže se využívá k léčbě bolestí břicha. Studie z roku 2015 zjistila, že rovněž dokáže zmírnit artritidu.

Thajsko - tapioka: rychlá energie bez lepku

Při přípravě jídla sahají Thajci často a rádi po tapioce. Jde o škrob získaný z kořene tropické rostliny maniok jedlý. Setkat se s ní můžete v podobě vloček, mouky a perel (známých z bubble tea).

Tapioka vám dodá na dlouhou dobu energii, což ocení nejen sportovci, ale i starší lidé, kteří tolik nejedí. Dobrou zprávou je, že neobsahuje žádný tuk ani cholesterol a má velmi nízký obsah sodíku.

Zdravé variace na letní sladkosti

Zdraví

Tapiokové perly se používají na přípravu pudinku i na zahuštění polévek, šťáv či omáček. Mouka se hodí pro bezlepkové pečení, navíc je snadno stravitelná, což je výhodné pro lidi se syndromem dráždivého tračníku. Jen pozor, kvůli vysokému glykemickému indexu není tapioka vhodná pro diabetiky.

Tunisko - datle: sladkost na dobrou noc

Datle patří mezi nejstarší ovoce pěstované lidmi. Ne náhodou na ně dodnes nedají dopustit v arabských zemích. Jsou totiž plné energie, vlákniny a vitaminů. Nejčastěji je pořídíte sušené.

V některých hotelech je dávají jako dárek spolu s přáním sladkých snů. Neváhejte si zobnout těsně před spaním. Obsahují totiž aminokyselinu tryptofan, která se v těle přirozeně promění v melatonin neboli hormon spánku.

Vyhledávané jsou také jako bohatý zdroj vitaminů řady B, které pomáhají se soustředěním a prevencí proti stresu. Stejně jako švestky se datle řadí k přírodním pomocníkům v boji se zácpou a díky vysokému obsahu minerálů a železa pomáhají chudokrevným pacientům.

Z největšího festivalu datlí míří do světa tisíce tun sladkého ovoce

Muži

Egypt - karkade: přírodní dávka vitaminu C

Karkade neboli čaj z ibišku súdánského si oblíbili už faraoni. Ve starověkém Egyptě se užíval ke snížení horečky a odvrácení problémů se srdcem. Můžete mu přijít na chuť v teplé i studené variantě. Při přípravě zalijte polévkovou lžíci sušených květů 500 ml horké vody a nechte 5 až 10 minut louhovat.

Kyselost nápoje svědčí o vysokém obsahu vitaminu C. Kromě benefitu v podobě osvěžení bez kofeinu vám uleví i při nadměrném pocení a podpoří vylučování vody z organismu. Malý doušek před spaním pomůže od nafouknutého břicha a pocitů těžkosti.

Zjistilo se také, že popíjení ibiškového čaje má pozitivní vliv na vysoký krevní tlak a cholesterol. Zároveň je bohatý na polyfenoly, což jsou rostlinné sloučeniny účinně bojující proti rakovině.

Foto: Profimedia.cz

Karkade neboli ibiškový čaj

Srí Lanka - cejlonská skořice: královna koření

Křehká na dotek a přitom tak účinná! Cejlonskou skořici poznáte podle světle hnědé barvy. Získává se z kůry rostliny skořicovníku, který roste jen na Srí Lance. Proti běžné skořici má 3× vyšší obsah cinnamaldehydu, což je sloučenina s výraznými protizánětlivými vlastnostmi. Proto ji ocení lidé s nemocemi srdce, cukrovkou a artritidou.

Jedna z vědeckých studií též potvrdila, že pomáhá snižovat hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Příznivé účinky se prokázaly i v oblasti prevence neurologických onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a Parkinsonova nemoc.

Generacemi ověřené je její příznivé působení na zažívání. Jen opatrně, pravé cejlonské skořice byste neměli užívat víc než 2,5 lžičky denně.

Řecko - tymiánový med léčí rány i kašel

Ceněným pokladem jihoevropského státu je tymiánový med z Kréty. Tymián je výrazně aromatická bylinka, typická pro Středozemí. Má silné protizánětlivé účinky. I studie potvrzují, že ve formě tekutého zlata dokáže účinně zatočit se střevními parazity.

Řekové jej používají také jako obklad na rány, aby zabránili infekci. Při kašli si zase zvykli dát jednu lžičku medu těsně před spaním a pomocí jazyka jím potřít celou dutinu ústní.

Tymiánový med zaujal také profesora Paula Leea z Kalifornské univerzity. Provedl řadu studií s opakovaným zjištěním, že tato přírodní náhražka cukru pozitivně ovlivňuje i brzlík, což je orgán, který v našem těle řídí imunitní procesy.

Zelenina, ovoce a bylinky, jež podpoří zdravé opálení

Zdraví

„Zdravé“ potraviny, kterým se odborníci na fitness vyhýbají

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám