Hlavní obsah

Zapomeňte na koupel nebo knihu aneb Jak zatočit se stresem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk někdy zažije situace, kdy je přetížený, unavený, je toho na něj moc. Ve chvílích, kdy už je stresu přespříliš, je tak dobré zpomalit a soustředit se na nějaké uklidňující aktivity. Někomu pomáhá teplá koupel, pro jiné je ideálním bojovníkem proti stresu procházka v přírodě nebo chvíle s dobrou knihou. Co takhle ale vsadit na sex?

Foto: Profimedia.cz

Že ve stresu nemáte na sex ani pomyšlení? Zkuste to změnit.

Článek

Sex není to nejpodstatnější ve vztahu, vymizet by ale také zcela neměl. Přesto je to právě sex, který lidé nejvíce omezují ve chvílích, kdy jsou zavaleni prací, čelí nekonečným povinnostem či dalším problémům.

Jak pro Daily Mail uvedla Tracey Sainsburyová, zdravotní poradkyně specializující se na plodnost, je to ale právě sex, který by se měl provozovat ve chvílích, kdy chceme se stresem bojovat.

Podle Sainsburyové je sex třikrát týdně tou nejlepší dostupnou technikou zvládání stresu. Poukazuje hlavně na „denní dávku“ hormonů štěstí, které se doporučují pro zdraví lidí – včetně serotoninu, dopaminu a „hormonu mazlení“ oxytocinu. Sex všechny jmenované může dodat prostřednictvím intimity, tělesného kontaktu i aktu samotného.

Jak strava ovlivňuje sexuální život žen

Zdraví

Jakožto poradkyně přes plodnost dokonce doporučuje párům, které se snaží otěhotnět, případně podstupují IVF, aby používaly sex jako nástroj odbourávající stres s tím mnohdy spojený. Hlavně ve chvílích, kdy předchozí těhotenství nedopadlo dobře nebo se otěhotnět páru vůbec nedaří. Tehdy stres narůstá geometrickou řadou – muži cítí o to větší tlak na výkon, ženy se naopak bojí selhání.

Anketa

Která z uvedených aktivit vám pomáhá nejlépe bojovat se stresem?
Četba knihy
4,3 %
Procházka
54,8 %
Teplá koupel
5,1 %
Sex/mazlení
20,1 %
Něco jiného
15,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1437 čtenářů.

„Upřímně řečeno, co se samotného sexu týče, nemusí jít vždy o romantické milování. Vsaďte na rychlovku v obýváku nebo kdekoli jinde během pauzy, když třeba oba pracujete z domova. Hlavně to neberte jako povinnost, neztrácejte u toho hravost a bavte se – a odbourávejte stres,“ uvádí.

„Je důležité, aby se sex stal součástí běžné rutiny a nebyl zařazen za rodinné, pracovní či jiné povinnosti na vzdálené místo. I když si mnohdy myslíme, že na něj nemáme dost času, udělejme si ho. Sex je opravdu velmi důležitý,“ uzavírá.

Když odpočinek způsobuje stres

Zdraví

Jak finanční stres ovlivňuje lidské zdraví

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám