Hlavní obsah

Záchvatům mlsání lze nejlépe čelit díky bílkovinám

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obal od čokolády leží na stole jako tichá výčitka. Neodolatelnou chuť na sladké zažila většina z nás. Pokud mlsání nemá vliv na naši váhu, nejde obvykle o nic zásadního. Horší je, když po častých záchvatech začneme přibírat.

Foto: Profimedia.cz

Neodolatelnou chuť na sladké zažila většina z nás.

Článek

Pak se musíme zamyslet nad důvody, které nás vedou k vášnivému pojídání sladkostí. Nejlépe se specialistou na výživu nebo i s psychologem.

„Častou příčinou může být únava, stres a hlavně nedostatek spánku,“ říká MUDr. Václava Kunová, přední odbornice na výživu. „Pokud dlouhodobě spíme méně než pět nebo šest hodin, zvýší organismus produkci ghrelinu, kterému se přezdívá hormon hladu. Zároveň zvyšuje i chuť na sladké.“

Zrádná glykémie

Důležitý je rytmus jídla a jeho rozložení během dne. Odborníci na výživu doporučují pět jídel denně.

„Pokud jíte jenom třikrát denně, hladina krevního cukru většinou nezůstane vyrovnaná,“ zdůrazňuje doktorka Kunová. „Její přílišný pokles okamžitě vyvolává hlad, případně intenzívní chuť na sladké. Jakmile zařadíte mezi hlavní jídla vhodnou dopolední a odpolední svačinu, snížíte chuť na sladké na polovinu.“

Ještě výrazněji mohou tento problém vyvolávat potraviny s vysokým glykemickým indexem (GI). Vyženou krevní cukr prudce nahoru. Ten pak stejně rychle padá dolů a provokuje hlad nebo potřebu sníst něco sladkého, aby glykémie zase stoupla.

Foto: Profimedia.cz

Rozumné množství cukrů, třeba z ovoce, dodává energii a snižuje tedy únavu.

Pro tyto potraviny je charakteristické, že bývají měkké a sacharidy se z nich snadno uvolňují. Jde například o popcorn, burisony, cornflakes, některé druhy rýže a sladké cereálie. Ale také o bílé pečivo, koblihy, vánočku, lívance a výrobky z bílé nebo rýžové mouky. Patří mezi ně i vodové zmrzliny a některé druhy slazených nápojů.

Báječné bílkoviny

K vyrovnanější glykémii a tedy i pocitu sytosti přispívá, když si do jídelníčku zařadíme dostatek bílkovin. Nemají přehnaně mnoho kalorií a při tom nás zasytí na delší dobu. „Po obědě sestaveném ze zeleniny a těstovin nebo rýže začne glykémie klesat už po hodině,“ vysvětluje doktorka Kunová.

Podle ní není nutné jíst kvůli bílkovinám každý den maso. Najdeme je také v sýrech, tvarohu, vejcích, proteinových plátcích z vaječných bílků, ale i v tofu, tedy podobném výrobku ze sóji, v seitanu, což je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky atd. Tučnější ryby, jako je třeba losos, tuňák, sleď nebo makrela, obsahují vedle kvalitních bílkovin i zdravé tuky. Potlačí proto hlad a chutě všeho druhu na relativně dlouho. Výhodné je, když si i ke svačině dáme k ovoci a zelenině jogurt, sýr nebo tvaroh.

Do bitev s cukříky

Vyhnout se záchvatům chutí na sladké nám pomůže, když si budeme hlídat skladbu jídla, tedy rovnoměrné zastoupení sacharidů, bílkovin a tuků. To ale většina lidí nezvládne sama. Potřebujete k tomu rady nutričního terapeuta.

Nebo speciální počítačový program na www.stobklub.cz. V něm se dá sestavit i vyhodnotit jídelníček s ohledem na věk, pohlaví, váhu a cíl (hubnutí nebo udržení váhy). Častou chybou zejména žen, bývá převaha sacharidů, což snadno způsobí zmíněné potíže s kolísáním glykémie. Ale podobně častý je i jejich nedostatek a přílišné zastoupení tuků.

„Vyvážený jídelníček docela účinně eliminuje záchvaty chutí na sladké, to je seriózně prokázané,“ říká Kornélie Holá, DiS, nutriční terapeutka z Prahy. „Důležité také je dobře zvládat stresy a psychické napětí. To bývají časté příčiny, proč máme potřebu sníst něco sladkého, abychom získali energii a zároveň se i trochu zklidnili.“

Nezakazovat si dobroty

Vyrovnaný jídelníček samozřejmě neznamená, že z něj úplně vyloučíme sladkosti. Zákaz vyvolává zbytečné napětí. Jen je potřeba naučit se mlsat s rozumem. Třeba místo tučných dortů si udělat dort s vysokou tvarohovou vrstvou a želatinou s ovocem. Místo hodně sladkých kompotů si dát mražené jahody, borůvky, maliny a další druhy lesních plodů.

Místo čokolád je možné vyzkoušet překvapivě chutné a kaloricky daleko výhodnější proteinové tyčinky s čokoládovou příchutí nebo polevou (Guareta, ProSnax, Dietalegre, Proplex, Multipower). Prostě nahradit kalorické pecky chutnými, ale méně kalorickými dobrotami.

Rady čokoholikům

Vášnivým milovníkům čokolád, kteří se nedokážou vzdát své milované pochoutky, protože nemá jen báječnou chuť, ale vyvolává v nich i příjemné pocity, navrhují odborníci trik. Koupit pár kousků drahé, třeba belgické čokolády, a ty si s požitkem vychutnat.

Nebo si dopřát tu nejkvalitnější hořkou (80 % kakaa a víc), které nespořádají tolik jako mléčné. Také si mohou koupit malé čokoládičky, místo těch velkých. Případně, ať si s manželem či s přítelem rozdělí přiměřeně velkou čokoládovou pochoutku napůl. A tak bychom mohli pokračovat dál.

Foto: Profimedia.cz

Pokud touhu po sladkostech vyvolává třeba pití kávy, může pomoci, když začneme pít čaj. Hodně žen dostává těžko zvladatelnou chuť na sladké a zejména na čokoládu v týdnu před měsíčky.

Dobré je hlídat si také vyvážený vztah jídla a tělesné zátěže. Loupeživý nájezd na ledničku, při kterém splácají kde co, včetně nejrůznějších sladkostí, často přepadá ženy, které chodí pozdě večer cvičit a v průběhu dne jedí nepravidelně. Po cvičení jim prudce klesne glykémie. A proto se pak bez zábran vrhají na ledničku.

Sladkosti místo partnera

Těžko zvladatelná chuť na sladké mívá i psychické příčiny. Cukry dodávají energii a zvyšují také hladinu endorfinů, hormonů pohody a dobré nálady, zejména v kombinaci s tuky. Stimulují i další přenašeče mozkových vzruchů. Proto řada lidí řeší jídlem špatně prožívané emoce nebo nevyřešené potíže.

„Pro někoho je přísun sladkostí doping, který mu pomáhá udržet nesmyslné pracovní tempo,“ říká PhDr. Šárka Slabá, Ph. D., psycholožka z 3. interní kliniky VFN v Pra ze. „Pro další jsou to náplasti na životní nehody. Pro spoustu lidí můžou být náhražkou za pochvaly a pohlazení, případně za partnera. Tito lidé často nepotřebují jen pomoc odborníků na výživu, ale také psychologů.“

Užitečné adresy

Praktický nácvik rozumného jídelníčku učí odborníci. Do internetového hledače musíte napsat heslo: nutriční terapeutka. Na www.stob.cz najdete i kurzy vedené psychology, jako je například Iva Málková, Jana Kříhová nebo Eva Růžičková.

Informace o energeticky přijatelných sladkostech nebo dalších delikatesách najdete na www.rozumnehubnuti.cz a www.dietninakup.cz.

S tím, jak se rozumně vyrovnat s přílišnou konzumací sladkostí vám pomůžou specialisté třeba na www.nutricniporadna.com a www.klub-diana.cz. Na už zmíněném webu www.stobklub.cz můžete navíc s lidmi, kteří zápolí s podobnými problémy, probrat to, jak to zvládají oni.

Reklama

Související témata:

Související články

Několik tipů, jak ztloustnout

Mnoho z nás, kdo řešíme problémy s váhou, většinou trápí obezita či nadváha. Existuje však skupina lidí, kteří potřebují shozené kilogramy znovu zpátky nabýt,...

Výběr článků

Načítám