Hlavní obsah

Zabrzděte včas artrózu

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spousta lidí, kteří si kupují v lékárně nejrůznější přípravky na artrózu, tam přichází pozdě. Utratí za preparáty dost peněz a přitom jim nepřinesou takové zlepšení, jaké by jim mohly přinést, kdyby je začali užívat včas.

Článek

Při artróze dochází z řady příčin k pozvolné destrukci kloubní chrupavky, k druhotnému zánětu a postupné deformaci kloubů. "Signálem, že máme chrupavku poškozenou, bývá zpočátku bolest při námaze nebo po ní a ztuhlost kloubů," říká MUDr. Eduard Štastný, ortoped z fakultní nemocnice v Praze Motole.

"Příznakem pokročilých změn je bolest v klidu, omezení pohybu a deformování tvaru kloubu." Už při prvních problémech je potřeba zajít ke specialistovi a nechat se vyšetřit. Tehdy přináší komplexní léčba největší efekt. Přípravky, které si kupujeme v lékárně, bývají součástí této léčby. Stejně jako rozumná životospráva.

Zachránit chrupavku

Přípravky volně prodejné v lékárně obsahují látky, které pomáhají regenerovat kloubní chrupavku. "Pokud je ale zničená hodně nebo skoro úplně, není moc co regenerovat," říká doktor Štastný. "Proto je potřeba přijít k lékaři včas."

O výběru vhodného preparátu se můžete poradit se specialistou nebo s lékárníkem, dobré je vyslechnout víc názorů. Přípravky v tabletách bývají vhodné na lehčí a střední potíže. Preparáty a léky, které se aplikují injekcí přímo do kloubu, představují intenzivnější léčbu u středně těžkých stavů. Protože se aplikují v týdenních intervalech, doporučují odborníci užívat zároveň tablety, aby byl účinek co největší.

Někteří výrobci potravinových doplňků kombinují látky podporující regeneraci chrupavky s minerály (např. zinkem, povzbuzujícím hojení). Ale také s vitamíny (třeba C,E, které chrání buňky před toxickými látkami). Novinkou je přípravek, který obsahuje vedle vitamínů a minerálů i zázvor. Má protizánětlivé účinky.

Pohyb jako lék

Mezi lékaři se diskutuje o výběru i užívání léků na artrózu a proti bolesti (řada jich je velmi účinná, mají však i vedlejší účinky, třeba krvácení do zažívacího ústrojí). Pacienti často podceňují význam přiměřeného pohybu, případně vhodných sportů jako je plavání nebo cyklistika. Mají největší význam u lehkých a středních obtíží. Pomáhají pacientům v tom, aby si udržovali klouby v lepším stavu, ale také aby zhubli a klouby zbytečně svou nadváhou nepřetěžovali. Naopak nedostatek pohybu zhoršuje průběh choroby. Velice užitečné je i cvičení, které jim doporučí na rehabilitaci. Pomáhá odstranit nerovnováhu svalů a často utlumí obtíže nemocného.

Reklama

Související témata:

Související články

Artritidu lze léčit zlatem

Denně televize chrlí desítky reklamních spotů nabízejících zázračné preparáty ulevující nemocným artritidou. Bolestivá choroba kloubů postihující milióny...

Převratné léky na revmatoidní artritidu

Kdo se nikdy nesetkal s revmatoidní artritidou (RA), ten netuší, jak těžké je s ní žít. Nemocní si často nedovedou zavázat tkaničky u bot, vyčistit zuby,...

K obnově chrupavky bude stačit textil

Do tří let by se na světě mohla začít používat česká metoda léčby nemocných kloubů. Čeští vědci totiž pracují na speciálním textilním materiálu, pomocí...

Výběr článků

Načítám