Hlavní obsah

Za bolesti v obličeji mohl nádor, roky se vyvíjel bez povšimnutí

Kanaďanka Andreea Vanackerová, matka dvou dětí, vždy dodržovala zdravý životní styl. Když se tak jednou ráno probudila s bolestí, která zasahovala půlku obličeje, tušila, že to není nic dobrého. Šokem pro ni ale bylo zjištění, že viníkem je nádor na mozku. Ten se podle zjištěné velikosti vyvíjel několik let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Andreea Vanackerová se jednoho dne v červenci 2020 vzbudila s velmi nepříjemnou, až palčivou bolestí v pravé části obličeje. Podle jejích vlastních slov šlo o podobnou bolest jako po elektrickém šoku. Ta se navíc zhoršovala, pokaždé když se pokusila promluvit, zasmát nebo i najíst.

Vzhledem k tomu, že do té doby dodržovala zdravý životní styl - nepila alkohol ani kávu, zdravě se stravovala, pravidelně cvičila i dostatečně spala, dost ji to vyděsilo. Proto si ihned objednala online konzultaci s lékařem na další den - osobní schůzky byly v té době kvůli pandemii covidu ztížené. Lékař jí diagnostikoval tzv. neuralgii (bolest) trojklanného nervu, který má centrum v mozkovém kmeni.

Bolest se ale zhoršovala, a tak se objednala k dalšímu lékaři, který odhalil příčinu veškeré bolesti - benigní nádor v mozku, který tlačil na nervy ovládající obličejové svaly. Vzhledem k tomu, že začínala mít i problémy s udržením rovnováhy a velikostí nádoru, který rostl nepozorovaně odhadem deset let, jí lékař doporučil operaci. Ovšem s dodatkem, že je to zákrok riskantní, který s sebou může nést riziko ochrnutí části obličeje nebo problémy s rovnováhou.

Mladé Polce vyoperovali stokilovou cystu

Evropa

„S manželem jsme se dohodli, že dětem zatím nic neřekneme, než se dozvíme víc o rizicích operace,“ uvedla pro Daily Mail Vanackerová.

Objednala se k dalším neurologům, kteří jí dali stejné doporučení, tedy operaci. Jednomu z nich pak ukázala snímek z magnetické rezonance provedené zhruba před deseti lety a chtěla vědět, jestli už tehdy byl nádor zjistitelný. Podle lékařů byl, ale byl natolik malý, že se lehce přehlédl.

V září 2020 se pak setkala s lékařem, který měl provést operaci. Ta nakonec trvala devět hodin. „Když přišel doktor druhý den, řekl mi, že vše proběhlo dobře a nádor odstranili. A chtěl, abych se na něj usmála. Strašně to bolelo, ale dokázala jsem to. Nemohla jsem tomu uvěřit,“ dodala.

Cesta k úplnému uzdravení byla ale ještě dlouhá. Vedle četných schůzek s lékaři a kontrol také dlouho brala léky na bolesti. Ty začala pomalu vysazovat až po dvou měsících, pět měsíců po operaci pak mohla znovu lehce cvičit. Rok a půl po zákroku se ale i tak potýkala s občasnými bolestmi lebky.

Nezhoubné (benigní) mozkové nádory trápí řadu lidí, mnozí o nich dlouho nevědí. Rostou často velmi pomalu, stejně tak pomalu se objevují příznaky, že něco není v pořádku. Mezi ty patří například rozmazané vidění, bolesti hlavy, ztráta citu nebo pohybu v končetinách či potíže s rovnováhou. Mnoho pacientů s benigními nádory přežívá více než pět let po jejich diagnóze, uvádějí lékařská data.

Měla sedmiprocentní naději na přežití. Dnes 12letá Laura statečně bojuje se svým hendikepem

Děti

Bulku v prsu si nahmatala den před pětatřicátými narozeninami. Nádor byl velmi agresivní

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám